Úspěch sboru RADOST-PRAHA v Polsku

Ve dnech 21.- 25. května 2008 proběhl v polských Sopotech 4. ročník mezinárodního soutěžního festivalu Mundus Cantat Sopot. Sjelo se na něm 23 sborů z celého světa a soutěžní porota vyslechla na 40 vystoupení ve třech kategoriích. Soutěž doprovázela velká řada nesoutěžních koncertů a poslední den festivalu rovněž vystoupení sborů při bohoslužbách.



Milena Poláčková, pondělí 16. června 2008
Magazín > Sborový život

Diplom pro Radost Praha

Radost Praha / archiv sboru

Na festivalu Mundus Cantat Sopot se v sakrálních i světských prostorách tohoto nevelkého města na břehu Baltského moře každoročně setkávají představitelé nejrůznějších kultur, aby se vzájemně seznámili s kulturním dědictvím a tradicemi svých domovů a navázali kontakty, na jejichž základě mohou do budoucna vyrůst nejrůznější společné projekty. Cílem festivalu je posílit přirozené mezilidské pouto založené na společném hudebním dědictví a zároveň si uvědomit a hlouběji poznat kulturní rozdílnosti.

Letošní čtvrtý ročník byl bohatě obsazen sbory z celého světa. Sjeli se na něm reprezentanti Ameriky (dva sbory z Brazílie), Asie (dva sbory z Filipín a sbor ze Singapuru) a Evropy (Česká republika, Dánsko, Estonsko, Polsko, Slovinsko, Švédsko). Nejvíce sborů bylo domácích – z celkového počtu 23 sborů soutěžilo 10 sborů polských a jeden polský sbor vystupoval nesoutěžně jako spolupořadatel. Českou republiku na festivalu reprezentovaly tři sbory: smíšený sbor Kácov z Nového Města nad Metují, Českolipský dětský sbor a dětský pěvecký sbor Radost–Praha.

Soutěž probíhala ve třech kategoriích: církevní hudba, lidová hudba a spirituál a gospel. Porota hodnotila sbory na základě jejich patnáctiminutového vystoupení, podmínkou bylo provedení skladeb převážně a capella a výběr skladeb byl omezen obdobím (v kategorii církevní hudby) nebo místem jejich vzniku (v kategorii lidové). Při porovnání už nebyly sbory dále děleny do kategorií podle věku ani podle typu sboru. V soutěži početně výrazně převažovaly smíšené univerzitní a akademické sbory. Hodnocení bylo pásmové – zlaté pásmo 900-100 bodů, stříbrné pásmo 75-89,9 bodů, bronzové pásmo 60-74,9 bodů, sbory s nižším bodovým ohodnocením obdržely diplom za účast.

Ve všech kategoriích naprosto suverénně zvítězil smíšený sbor Singing Ambassadors z univerzity v Quezon City z Filipín. Kromě tří prvních cen si odvezl i hlavní cenu Grand Prix festivalu v podobě sošky sopotského racka. Zlatá pásma byla udělena tři až čtyři v každé kategorii a umístily se na nich především zámořské sbory. Z evropských sborů si nejlépe vedl Akademický sbor z Mariboru, dětský pěvecký sbor Radost-Praha a polský sbor Zespol Wokalny Soul. Kromě prvních, druhých a třetích cen byly uděleny ještě dvě další, a to Zvláštní cena pro nejlepší dětský sbor, kterou získala Radost-Praha, a Cena pro nejlepší polský sbor, kterou získal sbor Zespol Wokalny Soul.

Reprezentace naší země na tomto mezinárodním festivalu opět prokázala vysokou úroveň sborového zpěvu v České republice. Na závěrečném koncertě vítězů a držitelů zvláštních cen tak zazněla z pódia vedle malajštiny, portugalštiny, slovinštiny a polštiny také čeština, a to zásluhou sboru Radost-Praha, který tento koncert zahajoval.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)