Šumava – Bayerischer Wald 2008

Festival duchovní hudby Šumava – Bayerischer Wald se uskuteční letos již podvanácté, a to ve dnech 9. až 25. května 2008. Tento ročník bude výjimečný svou délkou přesahující dva týdny a bude konat jako obvykle v regionu Šumava – Bayerischer Wald na obou stranách hranice. Nově budou festivalové koncerty hostit také kraj Jihočeský, Karlovarský, Středočeský a Praha.



Hana Klivandová, pondělí 5. května 2008
Magazín > Sborový život

Jedním z center festivalu jsou i Kašperské Hory.

Ajemmirek / Wikimedia Commons

Festival se snaží posluchačům nabídnout českou a evropskou duchovní hudbu od gregoriánského chorálu po současnost, od skladeb čistě liturgického charakteru až po díla určená především pro koncertní provedení. V posledních ročnících se pořadatelé také snaží zařadit do programu skladby světské, avšak s obecně křesťanskou či duchovní inspirací.

Pořadatelem festivalu je letos již podruhé Kolegium pro duchovní hudbu z Klatov, které tuto nelehkou úlohu přebírá po Laetitii - spolku pro vokální a komorní hudbu z Prahy, organizující festival v prvé dekádě jeho existence. Hlavním spolupořadatelem je pak občanské sdružení Sempervivum, Společnost pro podporu kulturního dědictví regionu, které rovněž sídlí v Klatovech.

Samotné koncerty se odehrají na několika místech výše zmíněných krajů s hlavním centrem v Klatovech, a dále například v Běšinách, Chlistově, Kdyni, Klenčí pod Čechovem, Koutu na Šumavě, Těchonicích, Žinkovech, Zwieselu a Bodenmaisu. Celá akce pak vyvrcholí slavnostním závěrečným koncertem, za účasti několika sborů i orchestru, který se uskuteční v klatovském arciděkanském kostele Narození Panny Marie v sobotu 24. května. Následující neděli vystoupí jednotlivé sbory v rámci bohoslužeb konaných v okolních kostelech.

V průběhu Festivalu duchovní hudby Šumava – Bayerischer Wald 2008 se představí hned několik sborů. Mezi stálé účastníky již patří například pražský sbor Byzantion, Kolegium pro duchovní hudbu Klatovy, Kirchenchor St. Nicolaus ze Zwieselu, Kirchenchor Maria Himmelfart z Bodenmaisu, Fojtův komorní sbor z Roudnice nad Labem, Pěvecké sdružení Martinů Třinec a Sbor církevního gymnázia Plzeň. Festival se již tradičně zaměřuje také na mladé interprety, z nichž na letošním ročníku vystoupí například Berušky z Klatov a Sluníčka z Plzně

Díky dvanáctileté tradici projektu se každoročně setkávají návštěvníci i účinkující z německého i českého pohraničí. Festival tak získává mezinárodní charakter, přispívá k udržování přátelských vztahů mezi pořádajícími městy, rozvíjí kulturu, zpřístupňuje duchovní hudbu široké veřejnosti a přispívá k rozvoji regionu. Festival duchovní hudby Šumava – Bayerischer Wald se tím stává každoroční kulturní událostí okolí Klatov. Letos poprvé se ale rozšíří i do více krajů, zúčastní se ho ještě větší počet sborů, a to vše posouvá dále význam tohoto projektu. Pomozte nám tedy spolu s účinkujícími tělesy rozeznít v krásných kaplích, kostelech, zámcích a hradech skladby, které byly pro tyto prostory původně napsány!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)