Do jubilejní 100. koncertní sezóny

Než jsme se stačili po slavných koncertech v Rudolfinu v roce 1999 a v Míčovně Pražského hradu v roce 2001 vzpamatovat a porozhlédnout, už se přihlásil rok 2008, který je po mnoha stránkách rokem významným a jubilejním. Po deset let zrála myšlenka na všechno to, co chceme ještě jako aktivní zpěváci vykonat. Nyní stojíme na prahu tohoto významného roku s otázkou, co se nám ještě podaří uskutečnit? Výbor Pěveckého sdružení pražských učitelů předstoupil před členy Pražských mužských sborů, jichž je členem, s projektem svých oslav v roce 2008.



František Zumr, pondělí 7. ledna 2008
Magazín > Sborový život

PSPU před Belvederem v Praze 1968.

V pohřebním průvodu českého učitelstva, který doprovázel rakev básníka Svatopluka Čecha z Národního muzea na Vyšehrad v roce 1908, vznikla myšlenka ustavit reprezentativní mužský pěvecký sbor, který by byl schopen šířit sborový zpěv nejen v Praze a ostatní zemi, ale i za hranicemi naší vlasti. Od myšlenky k její realizaci nebylo tehdy zřejmě daleko a tak bylo ještě v témže roce pod vedením prof. Františka Spilky založeno těleso nesoucí jméno Pěvecké sdružení pražských učitelů. To dodnes plní po řadu generací svoji funkci v kulturním světě. Přináší radost z dokonale provedených hudebních děl nejen samotným zpěvákům, ale i široké kulturní veřejnosti. Reprezentovalo naší kulturu a sborový zpěv v Evropě i v zámoří.

Po zralé úvaze se rozhodl dne 12. listopadu 2007 výbor PSPU předložit členům Pražských mužských sborů návrh projektu jubilejních oslav PSPU v roce 100. výročí založení. Návrh byl přijat členskou schůzí PMS a stává se tím závazným usnesením pro všechny členy sboru. Ukládá výboru realizovat v průběhu roku několik kulturních pořadů pod hlavičkou jubilejního roku Pěveckého sdružení pražských učitelů. Hlavní koncerty bude uspořádán na jaře v centru Prahy v sále střední velikosti ve spolupráci s Pěveckým sdružením pražských učitelek, a na podzim ve spolupráci se studentským sborem Besharmonie. Doprovodné koncerty se uskuteční v rámci festivalů Foersterovy Osenice 2008 (8. června), Spilkovo hudební léto 2008 (zámek Štěkeň 14. června ) a Mezinárodní sborový festival hudebního romantismu (Vlachovo Březí 3.–5. října). Součástí jubilejního roku budou i pravidelná vystoupení: Vzpomínka u hrobu Jana Palacha na Olšanských hřbitovech ve spolupráci s o.p.s Janua a PS Besharmonie (12. ledna), Pražský prolog Foersterových Osenic 2008 u hrobu Foerstrů na Olšanských hřbitovech ve spolupráci s Foerstrovou společností (2. června) a Vzpomínková slavnost k 17. 11. 1939 před Hlávkovou kolejí v Praze 2 ve spolupráci s Nadaci Hlávkových. Současně bude realizována výstava fotografií, dokumentů a trofejí PSPU v předsálí koncertů či souborně v některém z muzeí.

Pěvecké sdružení pražských učitelů již nyní srdečně zve posluchače a příznivce na tyto koncerty v jubilejním roce 2008.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)