Bohemiachor

smíšený sbor • Praha


založen v roce 1993

42 členů

zřizovatel Bohemiachor, z.s.



Umělecké vedení

Mgr. Vít Novotný

hlavní sbormistr

Igor Karpilovskij

sbormistr

Kronika sboru



2022

Igor Karpilovskij zahájil činnost jako sbormistr




2020

leden

Pracovní nahrávka Janáček ()



2019

Švédsko - Lund

http://www.lundchoralfestival.org



2016

červenec

Premiéra skladby Hymnus sv. Jana z Boha (Jiří Pavlica)
Staré Město u Uherského Hradiště




2016

únor

BOHEMIACHOR zpíval na březích Gardy

Bohemiachor si v roce 2015 nadělil spolupráci s Jurijem Galatenkem a účast na sborové soutěži In… Canto sul Garda v italské Rivě. Riva je krásné výletní městečko na severu jezera Garda, ráje surfařů a plachtařů a pro ony říjnové dny se stalo rájem i pro sborové zpěváky. Bohemiachor zastupoval Českou republiku spolu s pražským dětským sborem Petrklíč a společně kráčeli v čele úvodního festivalového průvodu za zpěvu písní známých spíše ze školních výletů. Nicméně jsme nebyli nejvýstřednějším tělesem, protože nás hravě strčil do kapsy švédský mužský sbor Västgöta Nations Manskör Korgossarna, sestávající převážně z odrostlých chlapců, navlečených do fraků, umělých vyznamenání a čepic se štítkem. Seveřané byli vůbec hojně zastoupeni, velmi příjemné bylo působení norského smíšeného sboru Strindheim Blandakor, se kterým jsme měli společný přátelský koncert. Pod naším vlivem spíše zábavného než uměleckého pojetí se i oni odvázali a prožili jsme na vystoupení krásné chvíle. I na malý výlet došlo, ale hlavně jsme tam byli kvůli soutěži.
Soutěžní repertoár sestával z pravoslavného Otčenáše Alfreda Schnittkeho, což byla voda na Jurijovu pravoslavnou duši a barevnost Bohemiachoru, pak z povinné části starší hudby, kterou zastoupil Lotti (Crucifixus) a Lasso (Aurora lucis rutilat). Současnou tvorbu pak vedl náš nejnovější kmenový sbormistr Vít Novotný, který sáhl po nelehké novince Rogera Treece s názvem Messages, ve které se autorsky obtiskl i Bobby McFerrin. Výsledkem našeho vystoupení byl zisk zlatého pásma a mnoho oceňujících slov diváků, ostatních sboristů i odborníků. Petrklíč, soutěžící ve více kategoriích, získal ocenění několik. Absolutním vítězem se stal švédský sbor, a to právem, protože krom mírně recesistického přístupu vynikal i dobrou technikou a mohutným zvukem. Krom něj mimořádně zaujalo polské dívčí kvarteto BeFour Female Vocal Quartet, strhující muzikalitou i absolutní jistotou. Nicméně největší ohlas u nás měl zvláštní sboreček Family Singers z Maďarska, sestávající z členů jediné rodiny. Nebyli hudebně dokonalí, ale zpívali s nebývalou chutí a citem, využívajíce svých nejlepších členů jako sólistů. S nimi si Bohemiachor uspořádal i neplánované vystoupení v přístavu městečka, kdy se oba sbory častovaly na střídačku různými kousky, až nakonec splynuly v jedno. Toto těleso si pak krátce zadirigoval i zdánlivě náhodný kolemjdoucí s batůžkem, z něhož se vyklubal zakladatel Bohemiachoru Jan Staněk, který se přijel na soutěž podívat.
Radost, kterou si Bohemiachor přivezl z vlahého pobřeží a milé vzpomínky na Maďary, Nory, Dány, Švédy a Italy jsou pro sbor stejně cenným ziskem jako získané zlato.



2016

Otevřená zahrada
Libčice nad Vltavou, CZ



2015

prosinec

Vít Novotný ukončil činnost jako hlavní sbormistr



2015

říjen

IN... CANTO SUL GARDA
RIVA DEL GARDA, IT




2015

březen

BOHEMIACHOR hledá tenory

Vážení zpěváci, zvláště ti nadšeného a veselého druhu,
smíšený pěvecký sbor Bohemiachor, velmi zábavná a dobře zpívající partička lidí z celé naší země, která se setkává několikrát za rok, hledá posily.

Jsme velký sbor (v ideálním stavu čítáme 8x8 hlasů), ale před plánovaným projektem letošního výletu do Itálie s hostujícím sbormistrem Jurijem Galatenkem a přitažlivým repertoárem nás postihla menší epidemie novorozenců. V této době nemoc postihuje i muže, proto aktuálně hledáme tenory, vyšší i nižší. Basy, soprány a alty zatím drží.

Letošní plán práce čítá tři víkendy, krátké letní soustředění a ten výlet - Lago di Garda - ve veselé společnosti. A při tom si ještě dobře zazpívat...

A to zatím tajíme, jakou parádu chystáme na příští rok.

Tak co váháte?

Vlak na nejbližší soustředění odjíždí už zanedlouho, tak aby vám neujel!

Pište na kontantní adresu info(zavináč)bohemiachor.cz, dozvíte se víc.

Váš BCH




2014

Vít Novotný zahájil činnost jako hlavní sbormistr



2014

Mgr. Vít Novotný zahájil činnost jako hlavní sbormistr



2014

Michal Hájek ukončil činnost jako hlavní sbormistr



2014

Mgr. Vít Novotný ukončil činnost jako hlavní sbormistr





2012

Slovakia Cantat
Bratislava, SK

zlaté pásmo



2012

Slovakia Cantat
Bratislava, SK

Grand Prix




2011

Premiéra skladby Uspávanky (Jan Vičar)



2011

Michal Hájek zahájil činnost jako hlavní sbormistr






2006

Festival
Cork, IR



2006

Festival
Prievidza, SK




2004

Sborová olympiáda
Bremen, DE

stříbrné pásmo



2002

Pražské sborové dny
Praha, CZ



1993

Sbor byl založen roku 1993.


Hledáme nové hlasy!

koho hledáme?

tenor, alt 1

co požadujeme?

Vzhledem k charakteru fungování Bohemiachoru (scházíme se jen pětkrát do roka na víkendy) je potřeba nejen znalost not, ale i ochota k domácí přípravě.

co nabízíme?

Zajímavé projekty, možnost pracovat s různými sbormistry, kteří u nás hostují. A přátelský a veselý kolektiv, kde zažijete spoustu legrace a nasbíráte mnoho krásných zážitků hudebních i lidských.

jak se stát členem?

Kontaktujte výbor Bohamiachoru na adrese info@bohemiachor.cz Budete přizváni k účasti na soustředění, kde proběhne přezpívání, jehož úspěšné absolvování je předpokladem k přijetí do sboru.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)