Pašijová zastavení kutnohorského sboru Cantica



Štěpán Kafka, pondělí 23. dubna 2007
Magazín > Sborový život

Kutnohorský komorní pěvecký soubor Cantica uvádí na různých místech před velikonocemi již čtvrtý rok komponovaný pořad slova a hudby pod názvem Pašijová zastavení. V tomto pořadu jsme měli touhu přiblížit posluchačům skutečný obsah a poselství Velikonočních svátků, které se z obecného povědomí mnoha lidí vytrácejí. Chtěli jsme kromě hudby dát zaznít mluvenému slovu, které by přineslo biblické texty. Při přípravě pořadu jsme proto oslovili herce a recitátora pana Alfreda Strejčka, který velmi laskavě účast přijal a na jeho kompozici se podílel. Během programu provází svým nezaměnitelným hlasem posluchače jednotlivými událostmi velikonočního týdne - jako je poslední večeře, modlitba v Getsemanské zahradě, Ježíšovo zatčení po Jidášově zradě, odsouzení, utrpení na kříži a smrt, následně pak jeho vzkříšení, setkání s Marií z Magdaly u prázdného hrobu a s učedníky na cestě do Emauz a nakonec vystoupení na nebe.

Jednotlivé oddíly jsou prokládány tematicky zaměřenými skladbami především z období renesance (Jan Trojan Turnovský: Ráčil paměť zústaviti, Orlando di Lasso: Tristis est anima mea, Tomás Luis de Victoria: Amicus Meus, Giovanni Pierluigi da Palestrina: Tenebrae facte sunt, Anonym: Surrexit Christus Hodie, Jean Tisserand: O filii et filiae a další). Pro lepší srozumitelnost a vyznění skladeb dostávají posluchači program s texty skladeb (u cizojazyčných s překladem).

Zatím největším vyvrcholením čtyřleté spolupráce souboru s Alfredem Strejčkem bylo letošní společné vystoupení na Květnou neděli v Chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře. Prostředí chrámu umocnilo atmosféru koncertu nejen posluchačům, ale i vystupujícím . Z reakcí mnoha posluchačů bylo cítit, že se náš záměr sdílet s nimi tento příběh a přivést je k duchovnímu zastavení podařil.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)