Všechny děti se mohou po čase naučit zpívat

Ladislav Daniel: Děti se nerodí s hudebními schopnostmi, ale vlohami

Dobrý učitel nemá ve třídě nezpěváky. Takové heslo se už léta snaží vštípit kantorům hudební výchovy profesor Ladislav Daniel z Univerzity Palackého.

Jedna z jeho posluchaček Regína Motlová, která se jeho radou řídila, právě vyučuje na Základní škole na Svatém Kopečku u Olomouce. Hrdý dvaaosmdesátiletý průkopník hudebních metod k ní nyní vodí na návštěvy desítky kantorů z celé republiky.



MF Dnes, středa 16. června 2004
Magazín > Názory

Ilustrační obrázek.

"Děti se naneštěstí nerodí s hudebními schopnostmi, ale jen vlohami, které se dají rozvinout hudebními činnostmi. To se však často na školách nedělá, a tak si lidé ještě v osmdesáti myslí, že zpívat neumí," tvrdí Daniel.

Regína Motlová se na Olomoucko nedávno přistěhovala z Českomoravské vrchoviny. S páťáky, které na Svatém Kopečku dostala na starost, stihla během jediného školního roku dohnat všechno, co se za uplynulé čtyři ročníky nenaučili. Nejenže jejich krásné unisono by jim mohl závidět kdejaký školní sbor, ale ovládají jednoduché rytmy, intonaci i zazpívat novou píseň podle not.

"Někdo se stane zpěvákem za hodinu, někdo za měsíc, jiný potřebuje celý rok. Všichni se to ale jednou naučí," je přesvědčená Motlová, která vyučuje hudební výchovu na celém prvním stupni. Se svými páťáky ale zpívá třeba i v matematice.

Mezi učiteli není výuka hudební výchovy zrovna nejpopulárnější. Většinou platí, že kdo nemusí, ten ji raději neučí. Tvrdí totiž, že tento předmět hlavně starší děti nebaví. Podle profesora Daniela přitom stačí, aby hodina byla pro žáky atraktivní. "Jakmile se děti naučí zpívat, nebudou chtít dělat nic jiného. Žáci zlobí jenom tam, kde se otravují."


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)