Pěvecký sbor Ondrášek má 40 let

Sbor založil na jaře 1967 Václav Ptáček a od prvních okamžiků nastavil vysokou uměleckou laťku. Sbor se záhy stal respektovaným a uznávaným tělesem.



Stanislav Kuchař, čtvrtek 12. dubna 2007
Magazín > Sborový život

Po celou dobu svého sbormistrovství vtiskl Václav Ptáček Ondrášku osobitý pěvecký výraz, zvonivý zvuk s akcentem na rytmickou přesnost a detailní propracovanost každého díla. Díky své muzikantské všestrannosti a hudební invenci sbormistr Ptáček vystavěl s Ondrášky moderní repertoár s nezanedbatelným podílem vlastních skladeb a na svou dobu v progresivních aranžmá. Díky sbormistru Ptáčkovi se novojičínští posluchači mohli poprvé setkat s novými díly Petra Ebena, Otmara Máchy, Zdeňka Lukáše, Ilji Hurníka či Antonína Tučapského, jejichž premiéry pravidelně uváděl v život.

Skladatelská profesora Václava Ptáčka by se mohla stát samostatnou kapitolou. Publikoval např. Sluníčko zpívá, Zazpívejte si děti, Malým zpěváčkům... Od poloviny sedmdesátých let se Ondrášek a jeho sbormistr natrvalo zapsali do mysli diváků hudebních programů, když v průběhu deseti let vytvořili sérii pořadů pro Televizi Ostrava (Co nevěděl Archimedes, Lovy s písničkou, V pohádce šaška Bumbáce, Zmalované truhly...) na nichž se autorsky podílel společně s textařem Ivanem Janíkem.

Za tuto neúnavnou činnost se dostalo sbormistrovi Václavu Ptáčkovi řada ocenění: Zlatý odznak UČPS 1987, cena Františka Lyska 2001 a mnoho dalších.

Václav Ptáček se zasloužil o bohatý hudební život Nového Jičína, vychoval několik generací hudbymilovných lidí a po celý svůj život neúnavně propaguje sborový zpěv a hudbu jako „přidanou hodnotu“ v životě člověka. Zmínit se můžeme i o tom, že od založení Ondrášku v něm zpívá i Josef Zajíček, který v roce 2005 rovněž dostal cenu Františka Lyska za velké úspěchy Ondrášku, který v současné době řídí.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)