Festivalové zpívání na zámku

O víkendu 19.–20. května se uskuteční hlavní program již 7. ročníku festivalu sborového zpěvu Moravskotřebovské arkády a souběžně s ním 3. ročník přehlídky výtvarného umění s názvem Výtvarný svět na zámku, který bude probíhat do 3. června 2007. Obě akce pořádá Základní umělecká škola v Moravské Třebové a letos jsou také součástí oslav 750 let Moravské Třebové a 60 let naší školy.



ZUŠ Moravská Třebová, pondělí 9. dubna 2007
Magazín > Sborový život

Moravskotřebovské arkády 2004

„Moravskotřebovské arkády“ jsou nesoutěžním přehlídkovým festivalem dětských, mládežnických i dospělých amatérských pěveckých sborů. První ročník se uskutečnil v roce 2001, jeho organizátory byly Základní umělecká škola Moravská Třebová a smíšený pěvecký sbor Fermáta. Na prvních třech ročnících hostovaly převážně komorní smíšené sbory a to i ze zahraničí, např. Stadskoor Vlaardingen z Holandska a Sängervereinigung 1854 Staufenberg z Německa. Od roku 2004 je festival určen nejen smíšeným sborům, ale též dětem a mládeži. Hostili jsme zpěváčky z německého Gemündenu a z norského Terraku. Letos se přihlásilo 25 sborů z celé naší republiky, tedy více než jsme z organizačních důvodů schopni pojmout.

V  Moravské Třebové se představí „pouze“ 20 z nich.

V týdnu před festivalovým víkendem proběhnou charitativní vystoupení v moravskotřebovském Domově seniorů a v ústavech sociální péče v blízkém okolí, která zajišťují domácí sbory.

Hlavní program festivalu je rozvržen do dvou dnů. V sobotu 19. května zazní duchovní hudba v moravskotřebovském farním kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Program festivalu vyvrcholí v neděli 20. května na nádvoří moravskotřebovského zámku, který je součástí městské památkové rezervace. Jeho monumentální pozdně renesanční podobu s arkádami mu dal v první polovině 17. století Ladislav Velen ze Žerotína.

Důležitou součástí této kulturní akce je přehlídka „Výtvarný svět na zámku“, která má za cíl prezentovat výtvarné obory základních uměleckých škol v celorepublikové virtuální galerii na internetu (www.zusmt.cz/virtualnigalerie) a následné výstavě na moravskotřebovském zámku. Vystavené práce budou vydraženy.

Na výstavě budou též prezentována díla studentů Akademie výtvarných umění v Praze ze třídy prof. Milana Knížáka, který nad ní převzal odbornou záštitu.

Festival sborového zpěvu i přehlídka výtvarných prací probíhají ve spolupráci se sbírkovým projektem Nadace rozvoje občanské společnosti a České televize Pomozte dětem. Výtěžek z obou akcí (celotýdenní sbírka, dobrovolné vstupné, účastnický poplatek a dražba výtvarných děl) bude věnován v plné výši na konto jubilejního, již 10. ročníku sbírky Pomozte dětem.

Bližší informace najdete na našich webových stránkách: www.zusmt.cz/vytvarnysvetnazamku, www.zusmt.cz/moravskotrebovskearkady.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)