Tradiční festival středoškolských sborů zahájil

V pátek 9. 3. byl zahájen letošní ročník studentských pěveckých sborů Gymnasia Cantant, pořadateli akce jsou Unie českých pěveckých sborů a občanské sdružení Gymnasia Cantant Brno. V aule Gymnázia Na Zatlance na pražském Smíchově se sešlo na sto dvacet studentů z pěti gymnázií, aby se mezi sebou utkali o první místo a postup do celostátního kola soutěže v Brně.



www.gymnasia-cantant.cz, úterý 20. března 2007
Magazín > Sborový život

Ilustrační foto: Gymnasia cantant 2006

Letošní již XIII. ročník festivalu slavnostně zahájila dlouholetá organizátorka soutěže Dr. Kamila Zogatová, která v krátkém projevu přivítala účinkující i posluchače, oficiální část uzavřel host soutěže Vocalissimo z Gymnázia Jana Keplera v Praze 6. Pak již následovala soutěžní vystoupení jednotlivých sborů, v 15 minutových blocích předvedli zpěváci to nejlepší ze svého repertoáru. Posluchači, z velké části šlo o vrstevníky soutěžících, tak mohli slyšet různorodou směs hudby od českých a moravských písní přes skladby Leoše Janáčka až po muzikály a současnou moderní tvorbu.

Soutěžní výkony posuzovala odborná porota, které předsedala prof. Konzervatoře Jaroslava Ježka, Mgr. Zuzana Krušinová. Podle jejích slov byla umělecká úroveň souborů letošní přehlídky velmi vyrovnaná. Z tohoto se porota rozhodla k netradičnímu kroku a v kategorii A udělila hned dvě první místa. Do celostátního kola tak společně postoupily sbory Besharmonie (Gymnázium Jaroslava Heyrovského) a Pěvecký sbor Gymnázia Jana Nerudy. Z kategorie B byl doporučen do Brna jako host Z-Band z pořadatelského Gymnázia Na Zatlance. Zvláštní pochvalou poroty si za stylové provedení písní z muzikálu Hair vyzpívali studenti hostujícího sboru z Gymnázia Jana Keplera.

Pochvalu zaslouží i vzorná organizace celé akce, jedinou věcí, která poněkud kazí celkový dojem je malá kapacita místnosti a nemožnost jejího účinného větrání, po několika minutách se v ní nedalo dýcha. Pořadatelé by se do budoucna měli nad tímto problémem do budoucna zamyslet, najít v Praze pro akci tohoto typu adekvátní prostor by snad neměl být problém. I přes tuto vadu na kráse bylo páteční odpoledne Na Zatlance pro účastníky i posluchače příjemným a motivujícím hudebním zážitkem.

Pokud si máte zájem poslechnout studentské muzicírování a pražského setkání jste se nemohli zúčastnit, nezoufejte, další regionální kola soutěže Gymnasia cantant se konají 21. 3. v Ostravě, 22. 3. v brně a 23. 3. Ústí nad Labem. Finále festivalu se pak uskuteční ve dnech 26.-28. dubna 2007 v Brně.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)