Sbormistr a skladatel Dobroslav Lidmila zemřel

Po dlouhé nemoci zemřel dne 31. prosince 2006 v Ostravě hudební skladatel, sbormistr a pedagog Dobroslav Lidmila. Poslední rozloučení se koná v úterý 9. ledna ve 14 hodin v kostele sv. Václava v Heřmani.



Luděk Zenkl, pondělí 8. ledna 2007
Magazín > Sborový život

Přebal publikace L. Romanské o Dobroslavu Lidmilovi.

Dobroslav Lidmila se narodil 27. ledna 1926 ve Vísce u Havlíčkova Brodu, ale větší část života prožil v Ostravě, kde působil jako učitel, sbormistr a hudební skladatel. Na ostravských základních školách postupně vedl několik dětských sborů, které přivedl na pozoruhodnou úroveň. V roce 1975 založil v Ostravě-Svinově Ženský pěvecký sbor Svinov, který pracuje dosud. Od roku 1983 se po řadu let souběžně věnoval Smíšenému pěveckému sboru Vítkovice a krátkodobě i mužskému pěveckému sboru Marx. V roce 1990 se ujal vedení Dětského pěveckého sboru Svinov (dnes Cantabo) a v nastalé svobodě se teprve mohly plně uplatnit jeho schopnosti i na poli mezinárodním při koncertech v zahraničí. Jeho sbormistrovské úspěchy byly založeny na výstižné dramaturgii a na důsledném pěstování pěvecké kultury projevu.

Jako hudební skladatel se Dobroslav Lidmila zaměřil především na vokální tvorbu. Dokázal citlivě koncipovat svá díla v diferencovaném pojetí pro sbory dětské, amatérské dospělé, i vyspělé a špičkově disponované komorní ansámbly. Experimentoval i s různými skladebnými technikami Nové hudby, ale nakonec převládlo tradicionalistické pojetí, v němž se plně rozvinul jeho pravý muzikantský fundus a osobitá invence, která interprety právem přitahuje. Jeho skladby jsou často prováděny na Ostravsku i jinde, některé vyšly tiskem v Praze a v Brně. Mezi nejznámější patří cyklus Romantické sbory, Vokální mše, kantáty Motýlí čas a Já se tam vrátím a především množství úprav lidových písní.

Kromě řady ocenění ve sborových soutěžích získal v roce 2003 také třetí cenu v Celopolské skladatelské soutěži a pochvalu Romualda Twardovského za své zpracování vánočních zpěvů. V roce 1996 obdržel zlatý odznak Unie českých pěveckých sborů, na sklonku roku 2006 schválila Hudební komise Unie českých pěveckých sborů udělení Ceny Bedřicha Smetany za celoživotní úspěšnou sbormistrovskou činnost. K jeho 80. narozeninám vydalo nakladatelství Repronis publikaci Lýdie Romanské-Lidmilové Dobroslav Lidmila - hudební skladatel, sbormistr, pedagog.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)