Sbormistrovský rekordman slaví: „80 Stašků“!

Velkolepým způsobem oslaví své letošní životní jubileum sbormistr dětských sborů Čestmír Stašek. Zápis do Guinessovy knihy rekordů si zasloužil vedením Pražského dětského sboru po dobu 56ti let. A právě hudebně aktivní odchovanci několika sborových generací se ve čtvrtek 22. 6. 2006 setkají na pódiu Kongresového centra v Praze při slavnostním koncertu na jeho počest.



Lukáš Prchal, neděle 28. května 2006
Magazín > Sborový život

Čestmír Stašek

Mikrochor

V letošním roce oslaví své 80. narozeniny Čestmír Stašek, dlouholetý sbormistr Pražského dětského sboru a Dětského pěveckého sboru Československého rozhlasu, svého času špičkových hudebních těles. Ve čtvrtek 22. června 2006 v 19:30 se bude na počest jeho letošních 80. narozenin ve Společenském sálu Kongresového centra v Praze konat koncert nazvaný 80 Stašků.

Většina z více než bezmála 150ti účinkujících zpěváků jsou převážně bývalí členové některých z mnoha Staškových dětských pěveckých sborů. Na činnost Pražského dětského sboru přímo navazuje smíšený sbor Mikrochor, v současné době vedený sbormistrem Lukášem Prchalem. Dále se představí Pražský dívčí sbor a Sbor rodičů a přátel Pražského dětského sboru, oba doposud vedené Čestmírem Staškem, Pěvecký sbor gymnázia Strakonice, jehož sbormistryně Marcela Miková je oslavencovou dcerou, a pěvecký sbor Kratochvíle, který řídí bývalá členka Sylva Kroupová. Z někdejších členů sboru budeme mít dále možnost slyšet sólistu Státní opery Praha Martina Šrejmu v duetu s Yukiko Šrejmovou Kinjo a také sourozence Veroniku a Jana Polívkovy. Celým večerem bude provázet další ze Staškových odchovanců, moderátorka Laďka Něrgešová.

Čestmír Stašek je absolventem katedry hudební výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Od roku 1945 působil jako hudební pedagog, mj. na katedře pedagogiky UK. V letech 1945 - 1949 byl sbormistrem Mosteckého dětského sboru. V roce 1949 založil Pražský dětský sbor, který vedl 56 let, za což byl oceněn zápisem do Guinessovy knihy rekordů. Právě s Pražským dětským sborem dosáhl největších úspěchů na českých i mezinárodních soutěžích. Mimo to v letech 1973 - 1989 vedl i Dětský pěvecký sbor Československého rozhlasu. V roce 1990 byla Staškovi udělena Českým hudebním fondem cena Františka Lýska a v roce 1999 pak obdržel nejvyšší pražské vyznamenání - Stříbrnou medaili hlavního města. Čestmír Stašek svou pedagogickou činností po léta vychovává děti k lásce ke zpěvu a hudbě vůbec. Většina z bývalých členů se jí dosud věnuje alespoň na amatérské úrovni a z některých vyrostli profesionální umělci, jako např. Anna K., V. Doležal, P. Aunická ad.

Vstupenky na koncert je možno zakoupit v předprodeji Via Musica v Týnské ulici a na Malostranském náměstí, či přímo na místě před koncertem.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)