Severáček ztratil svého sbormistra

Dnes v podvečerních hodinách nás náhle opustil sbormistr předního českého dětského sboru Severáček, Petr Pálka. Zemřel po krátké nemoci v řeckých Aténách, kde ještě ve čtvrtek večer dirigoval velmi úspěšný koncert Severáčku v prestižním řeckém sále Megaro Moussikis. Během následující noci zkolaboval a byl okamžitě hospitalizován v aténské nemocnici, kde lékaři diagnostikovali silné krvácení do mozku. Přes veškerou snahu se jej již nepodařilo zachránit.



-cs-, úterý 4. dubna 2006
Magazín > Sborový život

Petr Pálka

Petr Pálka se narodil 4. srpna 1971 v Náchodě. Absolvoval pardubickou konzervatoř v oborech lesní roh, sólový zpěv a sborové dirigování. V roce 1994 společně se svou ženou založil v České Třebové dětský sbor Kajetánek, který vedl do roku 1997, kdy se opět společně se svou ženou stal sbormistrem libereckého dětského sboru Severáček. Za dobu svého působení v Severáčku absolvoval na 500 koncertů a získal několik světových ocenění (mj. cenu za interpretaci soudobé hudby na festivalu v Halle 1998, 2.místo v kategorii dětských sborů na světové soutěži Istedfood Llangollen (Wales) 1999, 1. místo a absolutní vítězství v soutěži na ostrově Jersey 2000, 1. místo v kategorii dětských sborů na soutěži v Cantonigrós v Katalánsku v létě 2003 a tři první místa v kategoriích dětských a komorních sborů a v kategorii lidové písně na světové soutěži na ostrově Rhodos v dubnu 2004). Od roku 1999 byl i sbormistrem libereckého smíšeného sboru Ještěd. Nastudoval s ním velké množství skladeb všech slohových období (mj. Dvořákovo Stabat Mater) a obnovil spolupráci s operou divadla F. X. Šaldy v Liberci. V roce 2003 získal ocenění Sbormistr-junior, které uděluje Unie českých pěveckých sborů.

Předseda, Hlavní výbor i členové Unie českých pěveckých sborů vyjadřují soustrast rodině i členům sborů, které Petr Pálka vedl.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)