Skladatel a pedagog slaví 75. narozeniny

Dnes slaví 75. narozeniny hudební skladatel a pedagog, v současnosti profesor pražské konzervatoře, dr. Jiří Laburda.



-cs-, pondělí 3. dubna 2006
Magazín > Sborový život

Jiří Laburda

Musica coniuncta

Narodil se 3. dubna 1931 v Soběslavi a hudbě se díky hudbymilovným rodičům začal věnovat odmalička. V rodném městě získal základy hudebního vzdělání u prof. Josefa Petra a Emanuela Rataje, v letech 1952–5 studoval na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a poté na tehdejší pražské Vysoké škole pedagogické (1956–60). V roce 1970 obhájil disertační práci na téma Symfonie Dmitrije D. Šostakoviče a získal titul doktora filozofie.

Působil nejprve 6 let na pedagogických školách v Jablonci n. N. a v Chebu a posléze přešel na Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde vyučoval hudebně teoretickým předmětům celkem 38 let. Od roku 1999 vyučuje na Pražské konzervatoři.

Jeho skladebné dílo je početné, stěžejní pozici v něm zastává tvorba sborová. Na 170 kompozic bylo, především v zahraničí, vydáno tiskem. Laburdovy skladby jsou srozumitelné a nalézají ohlas v nejširších vrstvách. Udržuje stálý kontakt i s amatérskými muzikanty a pěveckými sbory, pro které píše hudbu jim dostupnou. Zvýšenou pozornost věnuje i dětem. O úspěších Laburdovy tvorby svědčí i četná ocenění jeho skladeb v soutěžích nejen domácích, ale i mezinárodních, patří sem i řada cen v někdejších národních soutěžích Festivalů sborového umění v Jihlavě.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)