Už jste někdy zpívali gospel?

Ano, černošskou duchovní muziku, kterou možná znáte z filmu Sestra v akci nebo Kazatelova žena. Jestli jste gospel nikdy nezpívali, máte možnost to vyzkoušet na workshopu, který se koná na přelomu dubna a května v Praze. Přesný termín je 28. dubna – 1. května.



Alena Dobrovolná, sobota 1. dubna 2006
Magazín > Sborový život

Gospel Workshop se v Čechách v režii občanského sdružení Gospel Train koná už popáté. Jak že takový workshop vypadá? Je to víkend, během kterého se jeho účastníci společně pod vedením zahraničních profesionálních dirigentů naučí společně zazpívat asi 12 písniček a s těmi vystoupí na závěrečném koncertu pro veřejnost.

A naši vyučující budou i letos vynikající. Starat se o nás bude Berit Kullberg, která učí zpěv třeba na konzervatoři ve Stockholmu, vede gospel sbor jménem Presence a do Čech se chystá letos už potřetí, takový mělo její vyučování ohlas. Berit napsala vlastní učebnici zpěvu a jako vokalistka spolupracovala například s Michaelem Jackshonem.Takže zpívat rozhodně umí.

Druhou lektorkou je Maria Nordenback. Pro tu je Gospel Workshop v Čechách premiéra. Neznamená to ovšem, že by na poli gospelu byla nováčkem. Právě naopak. Maria rok studovala v USA a zpívala tam v černošském sboru a také působila jako vokalistka takových hvězd, jako je třeba Tramaine Hawkins či Daryl Coley. Maria píše vlastní gospel písničky a jednu z nich dokonce učila černošský sbor na Gospel Music Workshop of America, což je pro bílou Evropanku obrovský úspěch a jistě vypovídá o jejích kvalitách.

No a kdo všechno může na workshop přijít? Všichni…věkové složení našich zpěváků bývá od 13 do 70. Noty umět nemusíte, na workshopu je nepoužíváme. Jedinou podmínkou, kterou máme, je schopnost porozumět jednoduchým anglickým textům písniček, případně základním pokynům dirigentů. Složitější vyučování bude tlumočeno do češtiny.

Gospel Workshop je pro mnoho účastníků víkend, kde si dobijí baterky na celý další rok. Gospel je totiž hudební žánr, který vyžaduje, abyste pracovali se svými emocemi a zážitky. Musíte do zpívání dát něco ze sebe…

Alena Dobrovolná, hlavní organizátorka workshopu, říká: „Gospel Workshop je vlastně zážitkový kurs. Hodně lidí se mě ptá, jestli má smysl, aby běloši zpívali černošskou hudbu, která je tolik odlišná od evropské hudební tradice. Myslím si, že smysl to určitě má. Gospel vznikal z osobních zážitků svých autorů. Skoro za každou gospel písničkou je nějaký osobní příběh. Gospel – to je muzika, která se narodila z touhy po svobodě – a kdo z nás může říct, že je ve všem svobodný? Možná právě to nám tahle hudba může pomoct odkrýt a vyjádřit. Pomáhá nám tak v růstu nejen hudebním, ale i lidském.“


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)