Zpívající Liberec

Koncem srpna letošního roku se Liberec na pár dní opět stal centrem sborového dění. Ve dnech 25. – 28. 8. 2005 se totiž zde již tradičně konal Mezinárodní festival sborového zpěvu s názvem Bohemia cantat Liberec.



Anna Neuwirthová, pátek 25. listopadu 2005
Magazín > Sborový život

Urs Ehrenzeller

Bohemia cantat je nesoutěžním festivalem, který je určený jednotlivým zpěvákům, popřípadě celým sborům. Účastníci se mohou přihlásit do jednoho ze šesti ateliérů různého hudebního zaměření (jazz, alikvotní zpívání, gospely, spirituály, lidové písně, česká sborová tvorba aj.), kde pod vedením špičkových sbormistrů (českých i zahraničních) nastudují krátký program. Vyvrcholením festivalu je vždy závěrečný veřejný koncert, na němž se představí jednotlivé ateliéry a všichni zúčastnění společným zpěvem pak festival ukončí.

Letos se v Liberci sešlo hned několik jedinečných osobností, a tak jsme se mohli těšit také na zajímavé programy pěveckých ateliérů (jeden z ateliérů byl bohužel na poslední chvíli z technických důvodů zrušen, proto jich na letošním festivalu bylo pouhých pět). Roman Válek učil svou skupinu nevšednímu přístupu i výrazu v díle „Zaklínání železa“ Veljo Tormise. Jak správně cítit a zpívat romskou hudbu učila své svěřence Ida Kelarová ve svém programu „Gypsy celebration“; „zajazzovat“ jste si mohli v ateliéru „Jazz ve sboru“ německého hosta Urse Ehrenzellera a proniknout do černošské duše zase ve skupině „Spirituál a gospel“ Jiřího Kožnara. Pomyslnou třešinkou na dortu je už po několikáté ateliér „Alikvotní zpívání ve sboru“ Jana Staňka a hostujícího virtuoze harmonického zpěvu a sbormistra Wolfganga Sause.

Festival Bohemia cantat Liberec je nejen skvělým místem setkávání, ale hlavně obrovským zdrojem inspirace jak pro účinkující tak pro jejich lektory.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)