Ohlédnutí za 20. ročníkem Mezinárodního festivalu dětských a mládežnických sborů

Třídenní festival dětských a mládežnických sborů v Pardubicích skončil. 5 českých a 2 zahraniční sbory se sešly v KD Hronovická, aby se vzájemně podílely na pěti festivalových koncertech a naplnily hlavní ideu festivalu – setkání v přátelství a vzájemnosti a prolnutí našich srdcí pod království hudby. Toto nepsané motto festivalu bylo skutečně nádherně naplněno.



Vlastislav Novák, středa 23. listopadu 2005
Magazín > Sborový život

Pardubický dětský sbor Iuventus cantans.

Každý sbor mohl vystoupit třikrát, jednak s tak zvaným dlouhým programem (20 minut) a dvěma krátkými – sakrálním programem v rytířských sálech pardubického zámku a na závěr festivalu s atraktivním 10minutovým programem, kde se představily všechny sbory.

Každý sbor tedy mohl ukázat to nejlepší, co má ve svém repertoáru v pohodě a bez stresového vypětí, kterým jsou zatíženy obdobné festivaly se soutěží. Tuto výhodu svorně kvitovali všichni sbormistři a samozřejmě i zpěváci. Proto také výkony sborů byly skvělé a těžko by se dalo vybírat, který sbor byl nejlepší.

Velký přínos festivalu je také v tom, že všechny sbory se vzájemně slyšely a mohly se tak porovnávat a získat poučení pro svou další práci. Každý si jistě povšiml průzračné intonační čistoty a precizní výslovnosti Severáčku z Liberce, moravské zpěvnosti a muzikálnosti Ondrášku z Nového Jíčína, spontánnosti Rubešáčku ze Skutče a dojemného vystoupení těch nejmenších zpěváčků – předškoláčků ze Zvonečku, který je tou nejmenší přípravkou hostitelského Pardubického dětského sboru. Ten celý festival zahájil koncertem přípravných oddělení Studánka a Sluníčko a skvělým výkonem koncertního sboru IUVENTUS CANTANS.

Zvláštností letošního ročníku byla účast dvou chlapeckých sborů z Litvy –Varpelis z Kaunasu a Ažuoliukas z Vilniusu a domácího chlapeckého sboru Bonifantes. Zatímco Ažuoliukas, který na našem festivalu byl již opakovaně několikrát, se představil tentokrát svojí nejvyšší přípravkou s krásnými měkými hlasy zejména diskantů (sopránů), tak Varpelis ukázal krásně vyrovnaný zvuk ve všech hlasových skupinách a potvrdil špičkovou úroveň litevských sborů.

Pardubičtí Bonifanti předvedli velice náročný program, kde potvrdili, že jejich poslední úspěchy jsou zasloužené.

Vzájemné setkání všech účastníků na sobotním odpoledni a nečekané pozvání na představení čínského cirkusu v Aréně ČEZ, (dík vedení Městského rozvojového fondu Pardubice), velice pomohlo nádherné atmosféře celého festivalu. Spontánní výměny notových materiálů, CD disků, bookletů a také adres mezi účastníky potvrdilo, jak důležitá a krásná jsou takováto setkávání mladých lidí.

Krásné atmosféře celého festivalu přispělo i spontánní ocenění výkonů „těch druhých“ a také nečekaně vysoká účast pardubického koncertního publika, které rovněž nešetřilo potleskem.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)