Jirkov a Miroslav Raichl

V sobotu 22. října 2005 byl v Jirkově velký sborový svátek. Z iniciativy nestora sborového zpěvu pana Jaroslava Cyruse, uspořádalo Sdružení Jirkovského dětského sboru koncert „Zářící kočár Miroslava Raichla“ k autorovým nedožitým 75. narozeninám.



Marta Palkosková, pátek 11. listopadu 2005
Magazín > Sborový život

V Jirkově má sborové zpívání téměř šedesátiletou tradici, proto není divu, že Kulturní dům Zdeňka Glückseliga téměř praskal ve švech. Přispěl k tomu i fakt, že během večera vystoupily dva přípravné sbory - Kvítek a Zvoneček, dva školní sbory – Hlásek a Slavíček, Jirkovský dětský sbor (JDS) a Ženský komorní sbor Jirkov. Zaznělo více než třicet písní, které jasně ukázaly širokou paletu tvorby skladatele a připomněly, že Miroslav Raichl byl svými deseti oceněnými skladbami druhým nejúspěšnějším autorem Jirkovské soutěže dětské sborové tvorby.

Pro Jirkov tedy není jméno Miroslava Raichla neznámým pojmem. Desítky v součtu možná stovky bývalých členů JDS s ním mohlo trávit dny na soustředěních, vídat ho jako autora na pravidelných Jarních premiérových koncertech JDS, kde byly uváděny některé oceněné skladby a také sledovat, jak kontakty s tehdejším sbormistrem Jaroslavem Cyrusem přerostly v jejich osobní přátelství. Mnohým z bývalých sborových dětí se právě tyhle momenty vybavovaly při vstupu do sálu jirkovského kulturního domu.

Přípravné a školní sbory zazpívaly skladby z autorových oceněných cyklů, především z „Desítky písniček z gramofonu Jendy Bendy“ a z „Veselé teorie“. Při jejich vystoupení bylo možné spatřit posluchače, kteří podvědomě „oprášili“ paměť a pobrukovali si písničky s dětmi. V programu JDS zazněly další skladby oceněné v jirkovské skladatelské soutěži, ale také Rekviem za Lidice či Divné je to, kterou autor upravil právě pro JDS. Nemohl chybět ani legendární Brusič mráz, Zářící kočár a nakonec úpravy lidových písní a spirituálu v podání ženského sboru. Úplný závěr patřil společnému vystoupení všech sborů. Bylo velmi milé, když se ve druhé písni Tancuj, tancuj s chutí přidala většina sálu.

Jedinou vadou na kráse byla nečekaná zdravotní komplikace hlavní organizátorky Lady Bečkové několik dní před koncertem. Nemohla tak bohužel na vlastní oči vidět úžasnou snahu a elán všech účinkujících, a to už od malých zpěváčků z mateřské školky. Uspořádání tohoto báječného koncertu by jistě potěšilo i samotného autora, proto věřme, že radostné tóny z Jirkova dolétly až za nebeskou bránu....


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)