Pěvecké sbory se připojují k oslavě české hudby

V letošním roce, v jehož záhlaví můžeme číst vznešené heslo „Česká hudba 2004 – nedílná součást evropské kultury“, dovršuje Unie českých pěveckých sborů již 35 let svého trvání.



Jiří Kolář, pondělí 8. března 2004
Magazín > Zprávičky

NULL

K oslavě tohoto celonárodního hudebního svátku přispívají naše pěvecké sbory mimořádnou měrou. Těžko bychom našli mezi stovkami našich sborů, ať již se slavnou tradicí, nebo délkou své existence ještě zcela mladými, takový který nepřipravuje pro tuto příležitost svůj koncert, nebo dokonce sborový festival. Vždyť jména skladatelských osobností, jejichž životní jubilea si v letošním roce připomínáme, patří stále k nejvyhledávanějším autorům sborové tvorby a jsou zastoupena v repertoáru českých sborů všech věkových stupňů a kategorií. Tak zazní na mnoha místech naší republiky díla Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, známé sborové skladby Josefa Bohuslava Foerstra, Leoše Janáčka, Josefa Suka, Vítězslava Nováka, Bohuslava Martinů, jubilantů slavné historie naší hudby i její neméně slavné současnosti v čele s Petrem Ebenem.

Unie českých pěveckých sborů spolu se všemi českými sbory má v letošním roce příležitost znovu prokázat trvalou platnost smetanovského hesla „Zpěvem k srdci, srdcem k vlasti“, dokázat, že společný zpěv nejen spojuje lidská srdce, ale že zůstal nenahraditelným dědicem kulturního odkazu naší země a že i na počátku 21. století bude dále znít a plnit své významné poslání.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)