Mezinárodní festival Pražské znění podruhé

Na začátku září 2005 se bude konat druhý ročník mezinárodního festivalu worldmusic a alikvotního zpěvu Pražské znění, které připravuje občanské sdružení Tashi Deley. Základními tématy letošního ročníku je hledání cesty ke kulturním kořenům, rozvíjení vztahů mezi národy, jejichž kulturní prostředí se po staletí prolínají a také společná práce evropských umělců s mottem Hudba jako cesta porozumění.



Radka Šindlerová, úterý 16. srpna 2005
Magazín > Sborový život

Občanské sdružení Tashi Deley se věnuje pořádání koncertů a setkání alikvotních zpěváků a skupin z celého světa již druhým rokem. Usiluje tak o propagaci alikvotního zpěvu jako nového přístupu ke zvuku zpěvu a hudbě jako takové. Alikvotní zpěv (technika, která moduluje barvu lidského hlasu a vytváří tak zdání dvojhlasého i vícehlasého zpěvu) je v tomto směru velmi příhodný, neboť se v samé podstatě jedná o autentické emotivní sebevyjádření pomocí hlasu a zpěvu, které přitom není limitováno podmínkami, přístupy a pravidly naší „západní“ tradice. Alikvotní zpěv má kořeny v kulturách jižní a jihovýchodní Asie (Indie, Tibet, Mongolsko, Tuva). Dnes se objevuje jako princip v klasické i moderní hudbě a pro své léčivé a resonanční vlastnosti je stále více vyhledáván také jako prostředek relaxace, muzikoterapie a léčby. Festival „Pražské Znění“ je zatím jediným festivalem, poskytujícím prostor pro setkávání umělců, zabývajících se tímto novým směrem současné muziky.

Dějištěm festivalových koncertů a doprovodných akcí bude ve dnech 1. až 4. září Karlínské Spektrum (Praha 8), kostel sv. Šimona a Judy (Praha 1), kostel sv.Cyrila a Metoděje(Praha 8) a Vítkovský památník (Praha 3). V rámci festivalu proběhnou koncerty, workshopy, přednášky, projekce a expozice spojené s tématy všestranného využití hlasu a zvuku (muzikoterapie, hlasová relaxace, techniky alikvotního zpěvu). Jako hosté vystoupí např. cimbálová muzika Hradišťan, Dagmar Andrtová-Voňková, Feng jün Song, Hosoo&Transmongolia nebo altajský šaman Arschan Keserekov.

Všechny důležité informace o programu, rozpis výukových kurzů a adresy jsou k nalezení na stránkách www.alikvotnifestival.cz.

Část výtěžku festivalu bude věnována Kojeneckému ústavu v Praze Krči na podporu jeho muzikoterapeutických aktivit.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)