Dirigent Josef Hercl zemřel

V noci ze středy na čtvrtek zemřel dlouholetý dirigent Filharmonie Karlovy Vary, někdejší profesor dirigování na Konzervatoři, hlavně ale regenschori od svatého Jakuba, pan Josef Hercl (nar. 7. 10. 1928).



-cs-, úterý 31. května 2005
Magazín > Sborový život

Josef Hercl

Absolvoval pražskou konzervatoř – obor varhany, poté studoval na AMU dirigování u prof. Aloise Klímy. Od roku 1959 až do odchodu do důchodu byl dirigentem Karlovarského symfonického orchestru. Záhy po svém nástupu do Karlových Varů zde založil smíšený Karlovarský pěvecký sbor. Stal se jednou z nejvýraznějších osobností pražské chrámové hudby – v roce 1951 založil u sv. Jakuba v Praze Svatojakubský sbor, k němuž později přistoupil i vlastní orchestr. Toto těleso se vypracovalo na špičkovou úroveň a od 70. let pod názvem Cantores Pragenses uskutečnilo množství koncertů a zájezdů doma i v zahraničí, spolupracovalo s rozhlasem i televizí a nahrálo několik CD s českou duchovní hudbou. Josef Hercl soubor řídil až do poloviny roku 2002, kdy byl nucen pro vážné zdravotní obtíže činnost ukončit.

Poslední rozloučení s panem Josefem Herclem se bude konat ve čtvrtek 2.června v 16:00 odpoledne v bazilice sv.Jakuba na Starém Městě a bude při něm provedeno Mozartovo Requiem.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)