Píseň česká slavně znívá

Slova básníkova jen umocňovala to, co svou hrou dokázal vytvořit Symfonický orchestr ČVUT na svém prvním koncertu celého cyklu, který se konal ve čtvrtek 13.listopadu v Betlémské kapli.



František Zumr, středa 28. ledna 2004
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Již 16 let působí jako dirigent tohoto amatérského orchestru ing. Ivo Kraupner a tento koncert předznamenal jeho významné životní jubileum (70). Dramaturgie koncertu potěšila obecenstvo zcela zaplněného sálu. Bylo patrno, že hudbymilovné publikum i v těch vrstvách obyvatel, kteří nemají stovky nebo tisíce na vstupné, ale rádi si poslechnou hezký koncert v krásném prostředí, je vděčným publikem.

Zasloužený potlesk sklidili i oba sólisté v oper-ních áriích B. Smetany a V. Blodka. Tenorista Petr Štěpnička se i na malé ploše duetu dokázal prosadit svým jasným, čistým a průrazným hlasem proti orchestru a mnohem zkušenějšímu basistovi Rafaelu Kubitovi, který nezapřel ani v koncertním provedení svou divadelní praxi a manýry operních zpěváků. K vrcholům koncertního večera patřilo v první části provedení Romance f moll op.11 Ant. Dvořáka sólistou houslistou Čeňkem Pavlíkem a orchestrem ČVUT. Poslech této části byl pro publikum opravdovým požitkem.

Ve druhé části večera se nejprve představila sborová tělesa svými známými skladbami bez doprovodu– PSP učitelek jednou částí z Dvořákových Moravských dvojzpěvů a PSP učitelů Smetanovým Věnem. Drama-turgickým vyvrcholením bylo společné provedení Smetanovy kantáty Česká píseň pro smíšený sbor a orchestr na slova Jana z Hvězdy. Mohu říci, že letošní provedení bylo dobrým provedením, které uspokojilo posluchače a věřím, že bylo i dobrou vizitkou a pozvánkou na další koncerty v Betlémské kapli.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)