Pražské sborové dny - shrnutí

Ve dnech 30. 10.–2. 11. 2003 se v Národním domě na Vinohradech uskutečnil již 17. Ročník Pražských dnů sborového zpěvu, tentokrát pod novým názvem „Praga cantat“. Mezi třiceti sbory s téměř 1000 pěvci z Francie, Irska, Itálie, Německa, Rakouska a Švýcarska měla v kategorii mužských, ženských, smíšených a vyspělých smíšených sborů zastoupení i Česká republika. A naše sbory, podobně jako v uplynulých letech, reprezentovaly naše sborové umění opravdu skvěle a ve všech kategoriích zvítězily.



Jiří Kolář, sobota 20. prosince 2003
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

V kategorii mužských sborů se jako jediný ve zlatém pásmu umístil pražský sbor Pueri gaudentes se sbormistryní Z. Součkovou. Ve stylově pestrém soutěžním programu, jehož dramaturgii ocenila porota zvláštní cenou, upoutala především výtečná interpretace zvukově atraktivní skladby R. Langa „Cantate Domino“ a zdařilá premiéra skladby E. Hradeckého „Kdyby mi tak bylo“. Pueri gaudentes svým výkonem dokázali, že jejich poslední umělecké úspěchy nebyly náhodné. Do stříbrného pásma zařadila porota dvanáctičlennou mužskou součást komorního sboru Pražští pěvci, vedenou sbormistrem S. Mistrem. Pěvecky velmi dobrý ansámbl se bohužel v akustice Majakovského sálu a v náročném soutěžním programu vhodném pro početnější obsazení nedokázal zvukově prosadit. A konečně v bronzovém pásmu této kategorie se umístil náš třetí zástupce – Pěvecké sdružení severočeských učitelů Most (sbm. V. Podlena).

Vítězem kategorie ženských sborů se stal pražský komorní sbor Collegium cantantium s mladou nadějnou sbormistryní P. Ježkovou, který se spolu s irským sborem Inver Ladies Choir podělil o zlaté pásmo. Z jejich programu zaujala zvláště rytmicky bravurní interpretace díla autora řady povinných skladeb pro mezinárodní sborovou soutěž v Neerpeltu, belgického skladatele V. Neese „Ricordi di Sicilia“. Náš druhý zástupce, pražský ženský učitelský sbor Cantoria (sbm. J. Halamová) si svým výkonem vyzpíval v této kategorii stříbrné pásmo.

Dva zástupce měla Česká republika i v kategorii smíšených sborů a oba jako jediní obsadili zlaté pásmo. Vítězem kategorie se stal liberecký Ještěd, jehož výkony pod vedením sbormistra P. Pálky přibližují tento tradiční sbor postupně k jeho bývalé úrovni. Zlatým pásmem pak velice potěšili i gymnazisté Vokálně instrumentálního souboru Chomutov (sbm. D. Švorc), kteří tak znovu dokumentovali úspěšné výsledky systematické práce našich smíšených gymnaziálních sborů.

Špičkovou úroveň měla zásluhou čekých účastníků tentokrát kategorie vyspělých smíšených sborů. O 1. Místo a finanční odměnu 500 Euro se podělily ex aequo Pražští pěvci (sbm. S. Mistr) a brněnský studentský sbor Vox iuvenalis (sbm. J. Ocetek). Výkony obou sborů byly technicky profesionální, naplněné navíc působivým, pravdivým výrazem. Jejich doménou je zvláště hudba 20. století. Pražští pěvci představili z této oblasti náročné skladby J. Nováka „Erato“ a „Terpsichore“ a F. Poulenca „Sanctus“, Vox iuvenalis pak skladby P. Fialy „Gratia musa tibi“ a A. Tučapského „Nunc est bibendum“. Výtečně se oba sbory zhostily i interpretace skladeb Rachmaninových a osobitě pojatých povinných skladeb A. Tučapského “Tristis est anima mea“ a „Pater mi“ z cyklu jeho Pěti postních motet. Jejich soutěžní programy však postrádaly ukázky z oblasti renesanční nebo barokní polyfonie.

Folklorní kategorie měla tentokrát jen dva účastníky (mezi nimi i liberecký Ještěd), které oba zařadila porota do stříbrného pásma.

Laureátem festivalu vyhlásila mezinárodní porota komorní smíšený sbor Pražští pěvci a zvláštními cenami za vynikající dirigentský výkon odměnila sbormistry J. Ocetka a P. Pálku.

Věřím, že na letošní úspěchy českých sborů v mezinárodní soutěži Praga cantat navážou naši zástupci i v roce 2004.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)