Moravská filharmonie Olomouc pokračuje v zahraničním turné po Evropě

Moravská filharmonie Olomouc je vývozním artiklem a svou roli plní naplno. Členové orchestru letos zavítali do Polska, kam se ještě na podzim vrací, na jaře prezentují Olomouc

v Maďarsku, Chorvatsku a v létě pokračují také v Rakousku. Na cestách odkazují především na českou hudbu v rámci letošních oslav Roku české hudby.



Moravská filharmonie Olomouc, neděle 18. února 2024
Magazín > Zprávičky

Moravská filharmonie Olomouc

archiv Moravská filharmonie Olomouc / Moravská filharmonie Olomouc

První zahraniční cestu podniklo trio Moravské filharmonie El GonzAles v rámci novoročního koncertu Opolské filharmonie spojeným s vystoupením hudebníků z partnerských regionů České republiky a zastupovalo Olomoucký kraj.

„Když jsme plánovali oslavy Roku české hudby, chtěli jsme, aby se naše činnost neomezila jen na připomenutí jubilujících autorů v našich programech v Redutě. Síla a jedinečnost Moravské filharmonie v rámci kulturních institucí města Olomouce tkví v hudbě coby unikátním, mezinárodním jazyku, kterému rozumí celý svět. To Moravskou filharmonii předurčuje k tomu, aby byla vývozním artiklem Olomouce i české kultury vůbec. Proto jsme v rámci oslav Roku české hudby naplánovali také zahraniční turné do Maďarska, Chorvatska a Polska,“ říká k záměru Jonáš Harman, ředitel Moravské filharmonie Olomouc.

Už na konci května bude zahraniční prezentace Moravské filharmonie pokračovat koncerty v Maďarsku. Budapešťská Hudební akademie Liszta Ference přivítá MFO ve svém velkém sále, v Pécsi zahraje orchestr v Kodályho centru. Cesta naváže v Chorvatsku vystoupeními ve Varaždinském Chorvatském národním divadle a Rektorském paláci v Dubrovníku. Pod vedením šéfdirigenta Zsolta Hamara představí program plný hudby českých velikánů A. Dvořáka, J. Suka a B. Martinů.

„Velmi mne těší, že se Moravská filharmonie Olomouc vrací zpět do Chorvatska. Při svém posledním turné v roce 2022 zde zanechala skvělý dojem. Věřím, že nejinak tomu bude i tentokrát. Za zvlášť významné a také potěšující považuji, že se takto renomované těleso představí chorvatským milovníkům vážné hudby v roce, v němž si v rámci Roku české hudby připomínáme dvousté výročí narození skladatele Bedřicha Smetany. Děkuji vedení filharmonie za důvěru a možnost pro velvyslanectví být partnerem při tomto projektu,” doplňuje k turné Milan Hovorka, velvyslanec České republiky v Chorvatsku.

V létě pak orchestr vystoupí na festivalech v rakouském Grafeneggu a Kirchstettenu. Na podzim se Moravská filharmonie vrátí na koncertní pódia do polských měst. „Ačkoli se skladby českých autorů objevují v repertoárech polských koncertních síní poměrně často, je koncert s výlučně českým programem vždy mimořádnou událostí. Jsem rád, že právě takový program letos představí Moravská filharmonie Olomouc hned v několika polských městech. Nejenže svým vystoupením zahájí novou sezónu v prestižní Filharmonii Mieczysława Karłowicze ve Štětíně, ale díla českých skladatelů představí i v koncertních síních ve Varšavě, Krakově, Katovicích, Bydhošti či Opolí. Nebývalý mezinárodní význam mají tato představení obzvlášť v roce, který je Rokem české hudby,“ hodnotí Petr Vlček, ředitel Českého centra Varšava.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)