Pěvecké sbory zahájily oslavy Roku české hudby

Česko zpívá Smetanu

V sobotu 10. února proběhl ve Velkém sále zpěváckého spolku Hlahol v Praze první koncert avizovaného hudebního festivalu Česko zpívá Smetanu. Cyklus v rámci Roku české hudby 2024 připomíná obě významná výročí Bedřicha Smetany i jeho roli jako sbormistra a zakladatele moderní české sborové tvorby.



Jan Malý, pondělí 12. února 2024
Magazín > Zprávičky

Zahajovací koncert k Roku české hudby 2024

Jan Malý / -cs-

Na koncertě v Hlaholu účinkovalo na 90 zpěváků ze čtyř hudebních souborů z Čech a Moravy. V programu koncertu zazněly nejen skladby pro mužské sbory B. Smetany, ale také hudba dalšího z klasiků naší národní hudby L. Janáčka a to v provedení Pražského pěveckého sboru Smetana (sbormistr Josef Popelka ml.) a brněnského Mužského pěveckého sboru Láska opravdivá (sbormistr Jan Špaček).

Společného provedení závěrečné Smetanovy skladby Věno se zúčastnili také členové Mužského pěveckého sboru Bohuslava Martinů z Poličky a Pěveckého sdružení Moravských učitelů, jejichž sbormistr Jiří Šimáček závěr koncertu dirigoval.

Česko zpívá Smetanu bude v následujících měsících pokračovat dalšími mimořádnými koncerty a hudebními akcemi po celé republice. K největším událostem bude patřit květnový Slavnostní koncert v Litomyšli nebo Slet historických zpěváckých spolků, který se uskuteční v Praze ve dnech 8. a 9. června.

Smetanovu sborovou tvorbu rovněž významně připomene koncert ve Smetanově síní Obecního domu v Praze. Uskuteční se 2. března, tedy přímo v den 200. výročí skladatelova narození, a bude výjimečný mj. tím, že na něm téměř 200 zpěváků představí publiku velké Smetanovy mužské sbory.

"Ty se bohužel běžně neprovádějí, jsou prakticky zapomenuté, přestože mají hudební kvalitu srovnatelnou s jeho instrumentální a operní tvorbou. Může se na tom podílet fakt, že je vlastně nemá kdo zpívat, mužských sborů schopných je provést, je u nás jako šafránu a texty, spjaté s dobou vzniku, mohou znít dnešnímu posluchači archaicky. Na druhou stranu jsou ty opusy zajímavé právě tím, že posluchači mohou znovu objevovat jejich velkou hudební hodnotu", říká Josef Popelka ml., který vystoupení připravuje se zpěváky z několika našich sborů.

Svým rozsahem i kulturnímu významem patří právě zahájená akce k největším hudební podnikům, která naše pěvecká obec v posledních desetiletích připravila.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)