Ve čtvrtek 21. 12. tragicky zemřela ředitelka Ústavu hudební vědy Dr. Lenka Hlávková

S hlubokou lítostí oznamujeme, že mezi obětmi včerejší tragédie na FF UK V Praze je i ředitelka Ústavu hudební vědy FF UK Lenka Hlávková. Česká sborová obec vyjadřuje hlubokou soustrast všem pozůstalým, po obětích střelby.



-cs-, pátek 22. prosince 2023
Magazín > Zprávičky

svíce

needpix / needpix

Ve věku devětačtyřiceti let se tragicky uzavřel život mezinárodně činné muzikoložky Lenky Hlávkové, ředitelky Ústavu hudební vědy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Pedagogicky tam začala působit roku 2002, od roku 2004 jako odborná asistentka v oblasti dějin hudby před rokem 1600, práce s prameny a hudební paleografie. Jejím hlavním badatelským tématem byla hudební kultura střední Evropy v pozdním středověku a české prameny 15. století a první poloviny 16. století.

Absolvovala studijní a stipendijní pobyty v Mnichově, Wolfenbüttelu a Berlíně. Vyučovala i na Technische Universität Dresden a v rámci programu Erasmus přednášela na univerzitách v Bratislavě, Varšavě, Poznani, St. Etienne a Mnichově. V letech 2016 až 2019 byla vedoucí českého týmu evropského projektu HERA Sound Memories: The Musical Past in Late-Medieval and Early-Modern Europe, poté se podílela na řešení výzkumného projektu EXPRO Staré mýty, nová fakta: české země v centru hudebního dění 15. století. Věnovala se také hudební publicistice.

Hudební vědu vystudovala na Univerzitě Karlově po maturitě na mosteckém gymnáziu. PhDr. Lenka Hlávková, Ph.D. se jako Lenka Mráčková narodila v Lounech 17. 8. 1974. Zemřela v Praze 21. 12. 2023. Tragicky se stala jednou z obětí střelby na filozofické fakultě, při které zemřelo čtrnáct nevinných lidí.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)