„Alleluia, Panna Syna porodila“ Vánoční koncert VUS UK

V neděli 17. prosince v kostele sv. Šimona a Judy v Dušní ulici na Praze 1 uvede Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy v Praze svůj tradiční Vánoční koncert s námětem „Alleluia, Panna Syna porodila“. Pod taktovkou Jakuba Zichy zazní české koledy z období gotiky, renesance, baroka, Michnovy vánoční písně. Spoluúčinkují sólisté a orchestr Camerata Carolina.



Barbora Hladíková, úterý 28. listopadu 2023
Magazín > Sborový život

pozvánka na koncert VUS

VUS / VUS

K adventnímu období neodmyslitelně patří vánoční koncerty. Nejen pražské posluchače tedy zveme na tradiční vánoční koncert Vysokoškolského uměleckého souboru Univerzity Karlovy v Praze. Uskuteční se v neděli 17. prosince v kostele sv. Šimona a Judy (Dušní ulice, Praha 1) od 19:30 hodin. Pod taktovkou uměleckého vedoucího VUS UK Jakuba Zichy posluchačům představíme českou vánoční hudbu z období 15. až 18. století, zpívanou česky i latinsky. Na koncertě zazní Vánoční písně české gotiky a renesance, Písně z barokních kancionálů a pásmo Vánoční muzika Adama Václava Michny z Otradovic. Sbor bude doprovázet orchestr Camerata Carolina a sólisté.

Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy v Praze (VUS UK) je předním českým neprofesionálním sborovým tělesem složeným především ze studentů, absolventů a zaměstnanců Univerzity Karlovy a ostatních pražských vysokých škol. Vznikl již v roce 1948 a je tak vůbec nejstarším českým akademickým sborem. Sbor je jako jediný zástupce v České republice členem Evropské federace mladých sborů. Vedle pravidelné koncertní činnosti v Praze a v jiných místech České republiky sbor vystupuje často i v zahraničí. Významného úspěchu soubor dosáhl v roce 2005, kdy zvítězil v soutěži Musica sacra Praga. Zatím posledním vavřínem je vítězství na Festivalu sborového umění v Jihlavě v roce 2009, kde sbor dále získal zvláštní cenu poroty za vynikající interpretaci díla Bohuslava Martinů. Zatím poslední vydané CD 2018 – Te Deum laudamus s duchovní tvorbou významných českých hudebních skladatelů Zdeňka Lukáše (1928-2007) a Petra Ebena (1929-2007) a při příležitosti Vánočního koncertu představíme nové již dvanácté CD k 75. výročí „Alleluia, Panna Syna porodila“. Sbor je rovněž aktivní na poli divadelní tvorby, v roce 2004 se zúčastnil velkolepého provedení opery CARMEN v německém Gelsenkirchenu a v září 2005 opery TOSCA v Bambergu. Další aktivitou sboru je spolupráce s činohrou a operou Národního divadla v Praze. V současnosti spolupracuje v opeře B. Smetany Libuše. Od září 1999 je hlavním sbormistrem a uměleckým vedoucím Jakub Zicha, absolvent Pražské konzervatoře v oboru viola a dirigování.

Barbora Hladíková

e-mail: barbora.bestakova@seznam.cz

Vánoční koncert VUS UK

Termín konání: 17. prosince 2023

Místo konání: kostel sv. Šimona a Judy, Dušní ulice 928/1, 110 00 Praha 1 – Staré Město

Začátek koncertu: 19:30

Vstupné: jednotné 200 Kč (lze objednat na e-mailu: vus@vus-uk.cz)

Další informace: Jaroslav Šimůnek, tel. 724 110 829, e-mail: simunek@vus-uk.cz


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)