Panochovo kvarteto převezme Cenu Antonína Dvořáka za rok 2023

Španělský sál Pražského hradu bude 29. listopadu 2023 dějištěm slavnostního koncertu 12 violoncellistů Berlínských filharmoniků, na kterém převezmou Cenu Antonína Dvořáka za rok 2023 členové Panochova kvarteta. Rada akademiků se rozhodla ocenit toto kvarteto za více než padesát let působení na koncertních pódiích a v nahrávacích studiích. Jejich umělecká činnost napomohla zásadním způsobem k šíření dobrého jména české hudby ve světě a péči o odkaz Antonína Dvořáka. Cena, jejíž udílení pořádá Akademie klasické hudby, má podobu skleněné plastiky violoncella, která vznikla podle návrhu akademického architekta Jiřího Pelcla a vyrobili ji skláři společnosti Moser.



Markéta Voráčová, středa 23. srpna 2023
Magazín > Zprávičky

Panochovo kvarteto

archiv Panochova kvarteta / archiv Panochova kvarteta

„Panochovo kvarteto vždy bylo skvělým ambasadorem české hudební kultury. Na mezinárodní scéně působí v nezměněné sestavě již více než padesát let a patří k vrcholným reprezentantům interpretace komorní hudby. Z jeho nesčetných nahrávek jmenujme referenční ztvárnění všech Dvořákových smyčcových kvartetů. Nemůže být pochyb, že Cena Antonína Dvořáka se ocitá ve správných rukou,“ uvedl Jan Simon, intendant Akademie klasické hudby a předseda Rady akademiků.

Protagonisty slavnostního koncertu, při kterém bude Cena Antonína Dvořáka Panochovu kvartetu předána, je světově proslulý soubor 12 violoncellistů Berlínských filharmoniků. Hudební těleso, jež sestává výhradně z členů violoncellové skupiny tohoto vynikajícího orchestru, vystoupí ve Španělském sále Pražského hradu ve středu 29. listopadu 2023 od 19 hodin. Program koncertu je věnovaný nejen dílu Antonína Dvořáka, ale nabídne i skladby Verdiho, Debussyho, Gershwina nebo nahlédnutí do světa filmové hudby. Záštitu nad slavnostním koncertem převzal prezident republiky Petr Pavel.

„Cena Antonína Dvořáka je společně s Dvořákovou Prahou profilovým projektem Akademie klasické hudby a symbolem našeho úsilí o rozvíjení Dvořákova odkazu. Stejně jako u festivalu trvalo nějaké období, než ustálil své časové vymezení a podobu, tak i slavnostní předání ceny hledalo svou formu odpovídající významu ceny samotné. Cestovali jsme s ní do New Yorku, Washingtonu, předávali jsme ji na festivalových koncertech či koncertech České filharmonie. Nyní nadešel čas, aby i slavnostní předání Ceny AD představovalo pevnou konstantu v kalendáři prestižních kulturních událostí,“ dodává ředitel pořádající Akademie klasické hudby Robert Kolář k rozhodnutí předat Cenu Antonína Dvořáka ve Španělském sále Pražského hradu v čase, který předchází adventu.

Předprodej vstupenek byl zahájen 22. srpna 2023 na webu Dvořákovy Prahy.

Cenu Antonína Dvořáka uděluje od roku 2009 Akademie klasické hudby za nadační podpory Karel Komárek Family Foundation. Jejím smyslem je vyzdvihnout osobnosti, umělecké kolektivy či instituce za mimořádné umělecké počiny nebo významné zásluhy na propagaci a popularizaci české klasické hudby v České republice i v zahraničí. Cenu Antonína Dvořáka doposud obdrželi Josef Suk (2009), Ivan Moravec (2010), Jiří Kout (2011), Ludmila Dvořáková (2012), Jiří Kylián (2013), Jiří Bělohlávek (2014), Yo-Yo Ma (2015), Richard Novák (2016), Ivan Klánský (2017), Česká filharmonie (2018), Gabriela Beňačková (2019), Jakub Hrůša (2020), Sir András Schiff (2021) a Pražský filharmonický sbor (2022).

Panochovo kvarteto patří k vrcholným reprezentantům české kvartetní školy na mezinárodní scéně. V průběhu své umělecké dráhy, která se začala psát v roce 1968, absolvovalo vedle množství koncertů na domácích pódiích také stovky vystoupení v prestižních koncertních sálech celého světa. Za desítky gramofonových a možná stovky rozhlasových nahrávek, jejichž programovou osou byla hudba Antonína Dvořáka i dalších českých autorů (včetně referenční souborné nahrávky Dvořákových smyčcových kvartetů a kvintetů), získali nesčetná tuzemská i zahraniční ocenění.

V Radě akademiků zasedají: Petr Altrichter (dirigent), David Beveridge (muzikolog), Jakub Čížek (ředitel Symfonického orchestru Českého rozhlasu), Věra Drápelová (hudební publicistka), Jakub Hrůša (šéfdirigent Bamberských symfoniků a stálý hostující dirigent České filharmonie), Ivo Kahánek (klavírista, pedagog HAMU), Ivan Klánský (klavírista, děkan Hudební fakulty Akademie múzických umění AMU, držitel Ceny Antonína Dvořáka 2017), Jiří Kylián (choreograf, držitel Ceny Antonína Dvořáka 2013), David Mareček (generální ředitel České filharmonie, klavírista), Tomáš Motl (výkonný ředitel kulturního kanálu ČT art), Jan Simon (intendant Akademie klasické hudby, klavírista), Luboš Stehlík (šéfredaktor magazínu Harmonie, hudební publicista), Jiří Vejvoda (hudební publicista).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)