Z KARVINÉ DO GANGNEUNGU!

Kam bude pokračovat naše příští cesta? Kam jinam než na Olympiádu!

Už tomu je rok, co jsme si na prknech slavné Carnegie Hall vyzpívali zlato. Tímto naše dobývání hudebního světa však zdaleka neskončilo. Chystáme na další výpravu do daleké země. 1. – 10. července 2023 se zúčastníme 12. WORLD CHOIR GAMES v Gangneung/Gangwon v Korejské republice!



Dr. Petr Kazík, pátek 30. června 2023
Magazín > Sborový život

PS Permoník Karviná

archiv sboru - promo / /permonik.com/

Za festivalem stojí organizace INTERKULTUR, která mimo jiné pořádá až 14 různých světových soutěží ročně. Günter Titsch, prezident organizace, se od založení řídí myšlenkou spojit lidi různých národností a kultur pomocí zpěvu. A tak se zrodil nápad sborové Olympiády. V tomto roce bude zasoutěžit 324 sborů z 34 zemí v 28 kategoriích.

A kterých disciplín se naši permoníkovští sportovci zúčastní? Koncertní sbor zazpívá v kategorii Musica Contemporanea (Soudobá hudba), kde bude součástí také světová premiéra Deo Gratias skladatelky Ireny Szurmanové. Mužský komorní sbor zabojuje v kategorii Youth Choirs (Mládežnické sbory). Společně pak jako smíšený sbor poměříme síly s ostatními v kategorii Scenic Folklore, v rámci které světu předvedeme krásy naší lidové hudby.

Tak daleká cesta by nemohla proběhnout bez našich partnerů, kterými jsou Statutární město Karviná, Moravskoslezský kraj, Ministerstvo kultury České republiky, Kofola, Nadace OKD, Hyundai, SmVaK, FORTE STEEL a České centrum Soul.

Záštitu nad výjezdem převzali: prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc. – Hejtman Moravskoslezského kraje, Mgr. Martin Baxa – Ministr Kultury ČR, Michal Emanovský – Ředitel Českého centra Soul.

Moc děkujeme za podporu!

My už se nemůžeme dočkat a co vy? Pište si do kalendářů, ať nám 1. – 10. července nezapomenete držet pěsti!

PÁR FAKTICKÝCH INFORMACÍ:

Permoník byl založen v roce 1966 Evou a Ivanem Šeinerovými. V současné době v jeho sedmi sborech zpívá více než 220 zpěváků ve věku od 5 do 60 let. Cílem sborového studia je přinášet umění a radost publiku v Česku i zahraničí. Permoník působí při Základní umělecké škole Bedřicha Smetany v Karviné a Středisku volného času Juventus, Karviná. Více můžete zjistit v našem dokumentu „Z Karviné do Carnegie Hall“.

Interkultur je společnost se sídlem v Německu. Mottem Světových sborových her je „Singing together brings nations together“ (Společný zpěv spojuje národy). Její historie sahá do roku 2000. Tehdy se uskutečnil vůbec první ročník v hlavním městě rakouské spolkové země Horní Rakousy – v Linci. Přestože byly hry horkou novinkou na trhu, už tenkrát se mohly pyšnit vysokou účastí. V tomto roce si přijede zasoutěžit 360 sborů z 60 zemí! Akce se koná co dva roky napříč kontinenty. V minulosti například v Belgii, Jižní Africe, Litvě, a USA. Akce je založena na olympijských ideálech – pokojně spojovat lidi a národy pomocí písní ve férové soutěži.

V Koncertním sboru Permoník současně zpívá 42 zpěvaček ve věku od 12 do 20 let. Koncertní sbor je držitelem mnoha významných ocenění, například: Absolutní vítěz – New York Choral Festival, USA, Carnegie Hall (2010, 2013), Zlatá cena – Busan Choral Festival and Competition, Korea (2014), Zlatá cena – New York Sounds of Spring – Carnegie Hall, International Music Festival, USA (2016), Dvě zlaté ceny – Tokio International Choral Festival, Japonsko (2018), Grand Prix – 6th World Children and Youth Choral Championship, Rusko (2019), Grand Prix – Botticelli International Choral Festival, Itállie (2022). Koncertní sbor Permoník bude v Koreji soutěžit v kategorii „Musica Contemporanea Equal Voices“ (Soudobá hudba).

Mužský komorní sbor Permoník aktuálně čítá 12 členů ve věku od 15 do 26 let. Mezi jeho nejvýznamnější ocenění patří: Zlatá cena – Golden Voices of Montserrat, Španělsko (2017), Grand Prix – Fiestalonia Georgia, Gruzie (2018), Zlatá cena – Cracovia Cantans, Polsko (2019), Stříbrná cena – Botticelli International Choral Festival, Itálie (2022). Mužský komorní sbor Permoník bude v Koreji soutěžit v kategorii „Youth Choirs of Equal Voices“ (Mládežnické sbory).

Spojením Koncertního sboru Permoník a Mužského komorního sboru Permoník vzniká Mládežnický sbor Permoník o 54 členech ve věku od 12 do 26 let. Mezi jeho nejvyšší ocenění patří: Zlatá cena – Golden Voices of Montserrat, Španělsko (2017), Zlatá cena – New York Sounds of Spring, International Music Festival Carnegie Hall, USA (2022). Mládežnický sbor Permoník poměří své síly s ostatními sbory v kategorii „Scenic Folklore“ (Scénický folklór).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)