Chystá se II. ročník Královéhradeckých slavností sborového zpěvu

Hradecká kulturní veřejnost má ještě v živé paměti zážitky z rozezpívaného krajského města, které v květnu 2004 hostilo 36 českých a zahraničních pěveckých sborů. Festival se setkal s velkým zájmem posluchačů z řad odborné i laické veřejnosti i představitelů města a církve.



Eva Brandejsová, úterý 25. ledna 2005
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Nyní jsou již v plném proudu přípravy na druhý ročník slavností, který bude určen především sborům dětským. Program festivalu však počítá i s vystoupeními mládežnických sborů a dospělých zpěváků. Hlasy pěvců bude doprovázet Filharmonie Hradec Králové, Dechový orchestr města Hradce Králové, dále vystoupí smyčcový orchestr Primavera a dětská dechová hudba z Chorvatska.

II. ročník Královéhradeckých slavností sborového zpěvu je plánován na jarní víkend od pátku 6. května do neděle 8. května 2005. Do festivalového dění se aktivně zapojí také vybraná města regionu, která přijmou zahraniční dětské sbory a uskuteční společné koncerty. Děti z Walbrzychu, Salgotarianu, Oděssy, Kaštelů, Banské Bystrice a Giessenu se tedy mohou těšit na zpívání ve Dvoře Králové, Náchodě, Litomyšli, Hronově, Vysokém Mýtě a Smiřicích.

V krajském městě se bude festivalové dění odbývat na několika místech: slavnostní zahájení i ukončení festivalu na Masarykově náměstí, páteční koncert duchovní hudby v chrámu Nanebevzetí Panny Marie, sobotní dopolední matiné dětských sborů se uskuteční v Adalbertinu, chrámové koncerty v sobotu odpoledne v katedrále sv. Ducha, v evangelickém kostele, v chrámu Nanebevzetí Panny Marie a ve Sboru kněze Ambrože. Slavnostní koncert, na kterém vystoupí zahraniční sbory a spojené dětské sbory za doprovodu Filharmonie Hradec Králové, se bude konat v sobotu 7. května od 19 hod. ve velkém sále Kongresového centra Aldis. Spojené sbory přednesou výběr z cyklu Petra Ebena Zelená se snítka a sbor Bedřicha Smetany Proč bychom se netěšili. Na festivalu bude vyhlášena autorská soutěž na rok 2006 na skladbu pro mládežnické sbory.

Občanské sdružení Královéhradecké sborové slavnosti, vedené předsedou Ing. Švihlíkem a festivalovým managerem Mgr. Jitkou Hajžmanovou, má v současné době plné ruce práce. V té jim vydatně pomáhají prezident festivalu prof. PhDr. Jiří Skopal, CSc. a ředitelka festivalu PaedDr. Dana Ludvíčková. Nad festivalem převzali záštitu senátor Parlamentu ČR doc. MUDr. Karel Barták, CSc., hejtman Královéhradeckého kraje Ing. Pavel Bradík a primátor města Hradec Králové Ing. Otakar Divíšek. Mediálními partnery hradeckých sborových slavností jsou Český rozhlas Hradec Králové a Deníky Bohemia – Hradecké noviny.

Všichni organizátoři věří, že i druhý ročník sborového festivalu významně obohatí kulturní dění v krajském městě a dalších místech regionu a přispěje k navázání přátelství se sbory ze zahraničí.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)