Českokrumlovská Perchta slavila desáté narozeniny

Městský pěvecký sbor Perchta (MPS Perchta) vznikl v Českém Krumlově jako smíšený pěvecký sbor v roce 1994 pod vedením sbormistryně Šárky Kodýmové. Navázal tak na dvouletou činnost ženského sboru vedeného paní Lidmilou Blochovou. Repertoár tvoří skladby renesanční polyfonie, díla klasicismu, romantismu, opomenuti nejsou ani skladatelé 20. století C.Orff, Z.Kodály a především skladby Zdeňka Lukáše.



Zpěvačky a zpěváci MPS Perchta, čtvrtek 16. prosince 2004
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Své místo v programu mají i úpravy lidových písní. Tradicí se staly vánoční koncerty s Českou mší vánoční „Hej Mistře“ J.J.Ryby ve spolupráci se Smyčcovým orchestrem Český Krumlov a Muzicou da Camera, novoroční koncerty v chrámu sv.Víta v České Krumlově

i každoroční hudební matiné na závěr českokrumlovských Slavností pětilisté růže. Perchta vítala v Českém Krumlově významné evropské královské návštěvy a prezentovala českou hudbu ve Slovinsku, Rakousku, Německu, Slovensku a Itálii.

V rámci renomovaného mezinárodního hudebního festivalu Evropské týdny v Pasově spolu se sbory z Rakouska a Německa ve spolupráci se symfonickým orchestrem Euregio pod taktovkou dirigenta Jeanpierra Fabera jsme v roce 1998 uvedli ve světové premiéře Massenetovo Mystérium Eva a v roce 1999 nastudovali Brahmsovy skladby Gesang der Parzen, Schicksalslied a Alt-Rhapsodie. Výsledkem obou projektů jsou dvě CD.

Máme za sebou mnoho krásných zážitků, užili jsme si spoustu legrace na soustředěních, máme za sebou řadu festivalů a přehlídek. Za všechny jmenujme umístění ve stříbrném pásmu v mezinárodní soutěži Pražské dny sborového zpěvu v roce 1998 a v roce 2001 stříbrnou medaili na mezinárodní soutěži Svátky písní v Olomouci. Poroty oceňují především zajímavou dramaturgii, intonační jistotu, zvukovou barevnost a především svěžest mladých hlasů a lehkost sopránů. V roce 2002 sbor spolupořádal mezinárodní soutěž Jaro se otvírá

o cenu Z.Lukáše. Velkou poctou je pro nás spolupráce s profesionály. V srpnu 2002 spolu s Big Bandem Gustava Broma jsme provedli Jazzovou mši Jaromíra Hniličky a poprvé ve své kariéře jsme se tak ocitli v roli „swingařů“. Spolupracujeme s Jihočeskou komorní filharmonií a v současné době také s hudebním skladatelem Jiřím Churáčkem, který se ujal režie profilového CD, které mapuje desetiletou historii sboru a které by mělo být pro nás a naše přátele dárkem k desátým narozeninám.

Sbormistryní smíšeného pěveckého sboru je od počátku Mgr. Šárka Kodýmová, profesorka českokrumlovského gymnázia. Pro nás je velkým zklamáním, že jsme „naši Šárku“, jak sbormistryni říkáme, nenašli v novém vydání Slovníku sborových dirigentů. A tak Ti, Šárko, chceme alespoň touto cestou poděkovat za báječných deset letse sborovým zpíváním a sobě přejeme, aby tady Perchta „strašila“ ještě nejméně sto let.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)