Přijďte na vánoční koncert sboru Květy Žákové

Dovolujeme si Vás pozvat na náš vánoční koncert Seniorek Života 90 pěveckého sboru Květy Žákové, kterým si již tradičně připomínáme nejkrásnější svátky v roce a jejich kouzelnou atmosféru. Rozhodly jsme se připojit též malou vzpomínku: letos oslavujeme spolu s celým naším národem sté výročí vzniku Československa.



redakce / TZ, pondělí 10. prosince 2018
Magazín > Zprávičky

Pěvecký sbor Květy Žákové na Sletu historických zpěváckých spolků 2018

Jan Malý / archiv UČPS

Chtěly bychom vzpomenout a hlavně připomenout, že jak v dobách bojů za svébytnost českého národa a české řeči, tak v době válečné a dalších dob útlaku a nesvobody, každé dění smutné i veselejší provázela neoddělitelně píseň a hudba, posilující naději v lepší zítřky. Vždyť již Antonín Dvořák ve své opeře Jakobín uvádí: „Jen ve zpěvu jsme našli sladkou úlevu“.

Náš slavnostní vánoční koncert zahajujeme Largem ze světoznámě proslulé Novosvětské symfonie Antonína Dvořáka a pokračujeme oslavou krásy naší země, písněmi Čechy krásné a Moravo, Moravo. Zařadily jsme také tři písně z doby obrození ( Jede mladík na svém koni, Postavím si pěknou chaloupku a Kovářská), z doby, která formovala moderní český národ již v dobách habsburské monarchie zhruba od poslední třetiny 18. století do roku 1848.

Největší zásluhy na vzniku Československa má Tomáš Garrigue Masaryk, první československý prezident. Na jeho nezapomenutelnou osobnost náš sbor zavzpomíná jeho dvěma oblíbenými písněmi: Ach synku, synku a Teče voda, teče.

Vzpomeneme si i na prezidentova syna Jana Masaryka výběrem z Lidických písní (Zdálo se mi, má panenko a Lásko, bože, lásko), které natočil v USA se slavnou sopranistkou Jarmilou Novotnou v době heydrichiády, kdy se odehrála lidická tragedie.

Tragicky skončil i Karel Hašler, který byl umučen roku 1941 v koncentračním táboře Mauthausen. Proslavil se hlavně jako skladatel dodnes populárních písní, z nichž si společně s publikem zazpíváme tu nejslavnější, nazvanou Ta naše písnička česká.

A pak čeká naše posluchače typická vánoční atmosféra: náš trojhlasý ženský sbor, jeden z nejstarších sborů v naší republice s průměrným věkem zpěvaček téměř osmdesát let, přednese patnáct vánočních skladeb a koled.

Koncert se koná v pátek 14. prosince 2018 v 15.30

ve velkém sále pražského Hlaholu, Masarykovo nábřeží 16.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)