Foerstrovo komorní pěvecké sdružení: Florencie byla naše

Ve dnech 12. - 17. října 2018 se Foerstrovo komorní pěvecké sdružení zúčastnilo sborového festivalu Botticelli International Choral Festival v italské Florencii. Vzhledem k tomu, že už podle podmínek soutěže bylo jasné, že nepatří mezi ty nejtěžší, rozhodli jsme se ztížit si situaci účastí hned ve třech kategoriích: v kategorii stejnohlasých sborů, duchovní a moderní hudby. Poslední kategorie měla v pravidlech nastudování povinné skladby předepsaných autorů. Naše volba padla na skladbu současné baskické autorky Evy Ugalde Izadiak Guri.



Anna Kubů, neděle 11. listopadu 2018
Magazín > Sborový život

Foerstrovo komorní pěvecké sdružení

Zdeněk Skalička / Slovácký deník

Kromě toho organizátoři zpestřili sborům účast o sérii vystoupení, takže o zpěv nebyla nouze. Každý večer proběhl koncert v některém z mnoha florentských kostelů. Poprvé nás v sobotu večer uvítal kostel Chiesa dei Ognissanti, kde jsme se představili se skladbami T. Surovíkové Regina coeli, G. Forbese Ave Maria, V. Miškinise Ave Regina a P. Koronthályho Magnificat. O den později naše hlasy rozezvučely klenbu jednoho z nejstarších kostelů ve Florencii Chiesa dei Santi Apostoli. Během večera zazněly skladby Duo Seraphim T. L. De Victorii, Ave Maria G. Forbese, Ubi caritas O. Gjeila a Gaudete et exultate Z. Lukáše.

Pondělí již bylo dnem soutěžním a pro náš sbor asi dnem nejnáročnějším, protože v krátkém čase jsme museli odzpívat program všech tří kategorií. Samotná soutěž probíhala opět v historickém objektu, ostatně ve Florencii ani nelze jinak. Tentokrát jsme zavítali do klášterního komplexu Santa Maria del Carmine, ve kterém se nachází koncertní síň Salla Vanni. V kategorii stejnohlasých sborů jsme vystoupili s programem P. I. Čajkovskij Bez pory da bez vremeni, J. Novák Tandem venit amor a Estne tibi z cyklu Sulpiciae a Z. Lukáš Věneček. Po krátké přestávce následovala kategorie duchovní hudby, ve které zazněly skladby Duo Seraphim T. L. De Victorii, Pater Noster R. Lukowského a Gaudete et exultate Z. Lukáše. Závěrečná kategorie moderní hudby na sebe nenechala dlouho čekat. V této části soutěže jsme představili především hudbu českých autorů 20. a 21. st., takže k již zmíněné povinné skladbě E. Ugalde Izadiak Guri jsme přidali ještě Magnificat P. Koronthályho a Hoj, hura, hoj O. Máchy.

Večer nás čekalo další vystoupení tentokrát opět v Salla Vanni spolu se smíšenými sbory ze Švédska a Francie. V dalším krátkém vystoupení jsme uvedli zopakovali skladbu J. Nováka Tandem venit amor, Z. Lukáše Věneček, K. Slavického Slunéčko zachodí a Su já panna z cyklu Šohajé a vystoupení jsme zakončili lidovou písní Bodaj by vás v úpravě E. Suchoně. Během večera jsme se dověděli, že spolu se švédským sborem postupujeme i do klání o Grand Prix.

V úterý jsme tedy nastoupili do dalšího historického objektu Chiesa di Santa Monaca. O cenu Grand Prix jsme se rozhodli bojovat přednesem opět českých skladeb A. Tučapského Letěla bílá hus a Z. Lukáše Čepení.

Pak už následovalo závěrečné vyhlášení výsledků a udělení cen. K naší radosti jsme byli oceněni v kategorii stejnohlasých sborů 1. místem za zisk 89,13 bodů, v kategorii duchovní hudby 1. místem za 89,58 bodů a v kategorii moderní hudby 88,53 bodů. Kromě toho jsme získali ocenění za nejlepší interpretaci skladby současného autora za dílo P. Koronthályho Magnificat, a navíc pan dirigent Jaroslav Brych získal ocenění za nejlepšího sbormistra. Tečkou za oceněními bylo udělení ceny Grand Prix, která též připadla na naše konto.

I přes veškeré peripetie spojené s italskou organizací, a i za cenu turistických výkonů, protože veškerý přesun po městě probíhal takzvaně „po svých“, jsme si tento zájezd nadmíru užili a odjeli jsme obohaceni o mnohé zážitky.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)