Návštěva sboru Eastern Cape Youth Choir (JAR) v Praze

Ve dnech 4. – 8. 10. 2018 hostil Smíšený pěvecký sbor VŠE Musica Oeconomica Pragensis sbor Eastern Cape Youth Choir (ECYC) z Jihoafrické republiky v rámci jejich evropského turné. Sbor ECYC je, jak již vyplývá z názvu, mládežnický sbor a v době své návštěvy v Praze čítal 55 sboristů + členy doprovodu. Jihoafrická republika je zemí mnoha kvalitních pěveckých sborů, proto byla nabídka spolupráce s tímto sborem neodmítnutelná



David Řehulka, pátek 2. listopadu 2018
Magazín > Zprávičky

Eastern Cape Youth Choir

Musica oeconomica Pragensis / FB sboru

Ve čtvrtek po jejich příjezdu jsme jim pomohli se ubytovat v jednom z žižkovských hostelů a přesunuli se na půdu VŠE, kde pro studenty a zaměstnance VŠE zazpívali 3 skladby ze svého repertoáru jako malou ochutnávku na páteční koncert. Po vystoupení jsme s nimi strávili sluneční odpoledne v Riegrových sadech, kde se vyptávali na náš sbor a univerzitu. Večer jsme pro ně nechali připravit večeři v menze, aby mohli ještě chvíli nasát atmosféru akademické půdy naší univerzity.

Pátek byl ve znamení společného koncertu obou našich sborů. Koncert se konal v kostele sv. Václava na Zderaze v Resslově ulici. Po skončení hlasových příprav mohla v 19:30 padnout první doba. Jako první vystoupil sbor VŠE, následován jihoafrickým sborem. Kostel byl do posledního místa plný, ohlasy po koncertě více než pozitivní.

V sobotu v brzkých ranních hodinách vyrazil ECYC za doprovodu tří našich sboristů směr Telč, kde měli domluvený koncert s tamním dětským sborem. Na radnici je přivítal starosta Telče a řekl jim něco krátce o městě, poté následovala komentovaná prohlídka telčského zámku a odpoledne se konal již zmíněný koncert na telčském náměstí. Po koncertě a krátkém občerstvení jsme se opět vrátili do Prahy.

Pro každého, kdo zavítá do Prahy, je téměř nutností poznat alespoň nejdůležitější pražské památky. Proto jsme v neděli dovezli jihoafrické sboristy na Pohořelec, odkud jsme postupně přes Pražský hrad, Valdštejnskou zahradu, Karlův most a Staroměstské náměstí došli až na Václavák, kde dostali prostor na nákup suvenýrů. Večer pro ně naši sboristé na vlastní náklady přichystali raut a rozlučkový večer v prostorách ZŠ Londýnská na Praze 2.

Podle bouřlivosti potlesku a intenzitě loučení mohu říct, že byli sboristé z ECYC pobytem v Praze nadšení. Při loučení nám jihoafrický sbormistr ze srdce poděkoval za organizaci a skvělý pobyt v Praze a na úplný závěr pozval náš sbor na oplátku do Jihoafrické republiky, což věříme, že by se mohlo v horizontu následujících dvou let podařit zorganizovat. Touto spoluprací jsme získali nejen osobní zkušenosti a zážitky, ale také kontakty, a tedy možnost reprezentovat VŠE nejen na území ČR a Evropy, ale také daleko za hranicemi našeho kontinentu. Neboť kulturní dimenze je v dnešní době důležitá na světových univerzitách jakéhokoli zaměření.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)