Loučení s prázdninami na Festivalu Dvořákova Praha

Festival Dvořákova Praha oficiálně začíná až 7. září, ale už poslední prázdninovou neděli 2. září nabízí rozmanitý program pro všechny věkové kategorie. Zatímco děti si budou užívat zábavné hudebně-výtvarné odpoledne v Anežském Klášteře, hudební nadšenci mohou vyrazit na další z výprav Po stopách Antonína Dvořáka s koncertními zastávkami.



redakce / TZ, sobota 1. září 2018
Magazín > Zprávičky

Rodinný den na Festivalu Dořákova Praha 2017

Martin Divíšek / archiv festivalu

Rodinný den rozezní odpoledne zahrady Anežského kláštera hudbou Antonína Dvořáka, George Gershwina ale i českou a moravskou lidovou hudbou. Na děti čekají výtvarné i hudební workshopy, ve kterých se opět zábavnou formou seznámí s dílem i bohatým životem Antonína Dvořáka. Vydají se s ním na cestu parníkem do Ameriky a i třeba do Vídně. Hudební program je přístupný zdarma.

Oblíbené putování po místech spojených s životem našeho největšího skladatele sleduje tentokrát Dvořákovu Pražskou stopu. Program nás zavede nás do kostela sv. Vojtěcha, bytu architekta a mecenáše Josefa Hlávky, Hlaholu i Konviktu. Hudební program byl svěřen Bennewitzovu kvartetu, Kühnovu smíšeného sboru, Martinu Kasíkovi a Jiřímu Vodičkovi a Pražskému smíšenému sboru. Koncerty doplní zapálený výklad muzikologa Davida Beveridge.

Rodinný den

Anežský klášter a jeho zahrady rozezní hudba Antonína Dvořáka nebo George Gershwina ale i česká a moravská lidová hudba. Vystoupí Prague Cello Quartet, které baví diváky kreativními úpravami známých skladeb i inteligentním humorem, výtečný chlapecký sbor Pueri Gaudentes a cimbálová muzika České filharmonie. Během celého odpoledne na děti čekají výtvarné i hudební workshopy, ve kterých se opět zábavnou formou seznámí s dílem i bohatým životem Antonína Dvořáka. Objevná výprava za Antonínem Dvořákem zavede děti tentokrát do Anglie, Ameriky, rodné Nelahozevsi i na Vysokou do vily Rusalka. Vydají se spolu s ním například na cestu parníkem, který si sami vyrobí. Zjistí, na co vzpomínal daleko od domova a zda nalézal inspiraci v melodiích černochů a indiánů. Zamíří i do Vídně, kde se setkají s Johanesem Brahmsem a společně si vyzkouší hru na tělo, tanec, bicí i melodické orffovské nástroje. Program vyvrcholí koncertem Classic Piano Joke(r)s, kde dětem zahraje hned pět klavíristů v kostele sv. Františka Anežského kláštera a připomenou jim, že ani uctívaní klasikové vždy nepsali jen hudbu závažnou.

Po stopách Antonína Dvořáka

Několikaletý festivalový projekt, který přivádí návštěvníky do autentických a často dosud málo známých míst, spojených s životem našeho největšího skladatele, letos sleduje jeho pražskou stopu. Program nabídne čtyři koncerty v místech, kde Dvořák studoval, pobýval, tvořil i koncertoval. První kroky putování povedou do bytu architekta a mecenáše Josefa Hlávky ve Vodičkově ulici, který Dvořák často navštěvoval. Tyto okamžiky nám připomene Bennewitzovo kvarteto. Dalším zastavením bude kostel sv. Vojtěcha, kde Dvořák v mládí usedal za varhany. Zazní zde výběr Biblických písní a Lužanské mše v podání Pražského smíšeného sboru. Třetím zastavením je secesní sídlo Zpěváckého spolku Hlahol, na který měl Dvořák úzké vazby, navíc se nachází na dohled od Žofína, kde Dvořák osobně premiéroval řadu svých děl. Koncert v Hlaholu připomene jeho sborové skladby v podání Kühnova smíšeného sboru. Poslední významnou Dvořákovskou stopou bude Konvikt, kde byla někdejší Varhanická škola a Dvořák zde studoval v prvních dvou letech po příchodu do Prahy. Toto zastavení nabídne recitál klavíristy Martina Kasíka a houslisty Jiřího Vodičky. Festivalového muzikolog David Beveridge zpestří koncerty svým výkladem.

O festivalu

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha je nejen oslavou hudebního genia a světově nejuznávanějšího českého skladatele Antonína Dvořáka, ale i významnou společenskou událostí. Je to defilé špičkových sólistů, dirigentů, mezinárodně uznávaných orchestrů i komorních souborů. Do Prahy přijíždějí představit mezinárodnímu publiku Dvořákovu hudbu i díla dalších světových skladatelů. Pořadatelem festivalu je Akademie klasické hudby, z. ú. Spoluzakladatelem a dlouholetým podporovatelem je podnikatel a mecenáš Karel Komárek. Festival dlouhodobě podporuje Ministerstvo kultury České republiky a hlavní město Praha. Děkujeme všem dalším partnerům a mecenášům, kteří nám pomáhají přivážet do Prahy ty nejvýznamnější světové hvězdy a interprety klasické hudby.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)