Vzpomínka na Miroslava Košlera: dnes by oslavil 87 let

Dnes 25. července uplyne 87 let od narození sbormistra a dirigenta Miroslava Košlera. Tento pražský rodák a bratr dirigenta Zdeňka Košlera spolupracoval s předními českými a světovými orchestry, mimo jiné Českou filharmonií, Vídeňskými filharmoniky, Drážďanskou filharmonií či milánskou La Scalou.



redakce, středa 25. července 2018
Magazín > Zprávičky

Miroslav Košler diriguje

archiv / Opera plus

Jeho působení je spjato především s Uměleckým souborem ČKD Praha, který vedl od roku 1951 až do roku 2010. Soubor byl založen v roce 1945 s názvem Perun, v letech 1950–1960 se jmenoval Soubor ČKD Stalingrad, v letech 1960–1965 Umělecký soubor ČKD Praha, v letech 1965–1999 Pěvecký sbor ČKD Praha.

S tímto tělesem sklízel úspěchy v mnoha zemích Evropy, v Japonsku a USA. K vrcholům jeho kariéry patří spolupráce se světovými dirigenty jako Zubin Mehta, Ricardo Mutti, Giuseppe Sinopoli, Kent Nagano, Jiří Bělohlávek a Vladimír Válek.

V uměleckých kruzích byl znám svou objevnou dramaturgií. Se svým sborem připravil a provedl celou řadu premiér děl soudobých českých autorů, Petra Ebena, Zdeňka Lukáše, Antonína Tučapského a Zdeňka Pololáníka.

Miroslav Košler byl uměleckým ředitelem mezinárodního sborového festivalu Praga cantat. Byl také pedagogický činný od roku 1993 působil na Pražské konzervatoři a také na Pedagogické fakultě UK v Praze.

Působil rovněž v Hudební komisi Unie českých pěveckých sborů a ve výboru Sdružení sborových dirigentů.

Za svou uměleckou práci byl několikrát oceněn. Mimo jiné Cenou Senior Prix Nadace Život umělce a medailí Artis Bohemiae Amicis.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)