Litomyšlský dětský sbor zazpíval na „Smetance”

Unikátní koncert více než dvou set zpěváčků z nejlepších dětských sborů Pardubického kraje a hostů z Prahy a Brna proběhl v rámci Smetanovy Litomyšle 26. června. Jedním ze sborů, který ukázal vyprodanému hledišti svůj um, byl také Dětský pěvecký sbor Lilium při Základní umělecké škole Bedřicha Smetany v Litomyšli.



redakce / TZ, čtvrtek 5. července 2018
Magazín > Sborový život

Koncertní sbor Lilium

Ilustrační foto / archiv sboru

Lilium je nejstarší oddělení litomyšlského dětského sboru s dětmi ve věku od 11 do 18 let. Pravidelně se zúčastňuje soutěží na regionální i celorepublikové úrovni, odkud často přiváží ta nejvyšší ocenění.

V souvislosti s koncertem jsme oslovili sbormistryni Lucii Vavřínovou a položili jí několik otázek.

Co jste si říkala, když jste se dozvěděla, že by váš sbor mohl zpívat na Smetanově Litomyšli?

V každém případě mě nabídka velmi potěšila. Nejen pro děti, ale i pro mě je účast na světoznámém festivalu pyšnícím se jménem našeho slavného rodáka, ohromnou zkušeností, příležitostí „proklepnout" naše pěvecké kvality, samozřejmě také velkým závazkem a zodpovědností a i nezapomenutelným zážitkem. Tímto bych chtěla velmi poděkovat produkci Smetanovy Litomyšle za pozvání k účasti na Smetanově Litomyšli 2018.

Je těžké připravit děti na takové vystoupení? Co to obnáší oproti přípravě na jiná vystoupení?

Bezesporu je příprava na tento festival nejnáročnějším projektem v historii fungování našeho sboru. Lilium jsem založila v září roku 2008, a přestože sbor často koncertuje a pravidelně se účastní soutěžních přehlídek na krajské i celostátní úrovni, obsáhlost „smetanovského" programu se s tím soutěžním vůbec nedá srovnávat. Na soutěžích je délka soutěžního programu limitována časem 10–12 minut, na koncert Zpěváčci kraje mého jsme se museli naučit mnoho skladeb nejrůznějších žánrů a z různých období v čase 66 minut. Intenzivně na nich pracujeme od začátku roku 2018, naši sboráci mají za sebou 5 víkendových soustředění. Bylo to velmi náročné období, ale jsem za něj vděčná. Je to pro nás velká zkušenost a děti to určitě posunulo o laťku výše.

Jak se děti popraly se skladbami, které nejsou česky?

Naši zpěváci jsou na písně v cizích jazycích zvyklí, v našem repertoáru najdete kromě češtiny či slovenštiny také skladby v angličtině, latině, japonštině, ale například i v estonštině, polštině nebo romštině. Děti se naučily i píseň, která je doplněna i o jazyk znakový. Jazyk tedy problém nebyl, to spíše čtyřhlasé vokální polyfonie, kterým se náš sbor příliš nevěnuje, byl pro některé, zvláště mladší děti, kterých máme v současné době více než dvě třetiny, trošku oříšek.

Kolik dětí z litomyšlské ZUŠ bude na Smetanově Litomyšli zpívat?

V současné době navštěvuje Dětský pěvecký sbor Lilium 52 členů. Někteří ale z důvodu závěrečných nebo maturitních zkoušek či z jiných důvodů zpívat nemohou, takže by na koncertě mělo zpívat kolem 45 litomyšlských dětí.

Jak se vám líbí skladby nebo kompozice, které byly do tohoto pořadu vybrané?

Skladby jsou vybrány výborně. Je to průřez sborovou tvorbou napříč hudební historií. V úvodu zazněla vokálně polyfonní skladby více než 400 let staré, následuje klasika v podobě děl Smetany a Dvořáka. Velmi působivé jsou dvě Perruchonovy Dogoriánské písně z cyklu Tchikidan se smyšleným, neexistujícím jazykem dogorian. Snad jen škoda, že jsme se u nich nezastavili více – celý cyklus čítá 16 skladeb, kdy je jedna zajímavější a originálnější než druhá. Velmi barvitá a vskutku zajímavá instrumentace musí oslovit snad každého posluchače a naše děti Tchikidanovské písně přímo zbožňují. Skvělý výběr padl také na písně Osvobozeného divadla Jaroslava Ježka, které byly pro tento koncert upraveny nejen pro sbor, ale také symfonický orchestr. Na závěr zazněl skvostný cyklus nejznámějších národních písní z pera Jiřího Temla, které, ve spojení Pardubické filharmonie a dětských hlásků, určitě pohladí duši každého posluchače.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)