"MY" zazpívá při zasazení stromu dobré vůle Olgy Havlové

Dětský pěvecký sbor ZŠ a MŠ Ukrajinská v Kladně " MY" vystoupí v pátek 25.5.2018 v Domově dobré vůle v Nouzově - Unhošť. Akce se koná u příležitosti výročí založení domova a výsadby 85 stromů dobré vůle Olgy Havlové.



Mgr. Jana Bušniaková, neděle 20. května 2018
Magazín > Zprávičky

ZŠ Ukrajinská Kladno

ZŠ Ukrajinská Kladno / archiv

Dětský pěvecký sbor „My“ zpívá při ZŠ a MŠ Kladno, Ukrajinská 2447, od září 2004.

Založili jej žáci osmé třídy, kteří rádi zpívali a chtěli zpívání věnovat více času než jen při hudební výchově. Řadu z nich provází hudba i v dospělosti. Název „My“ se vyloupl při jedné z prvních zkoušek ze slovní přesmyčky. Jan Trejbal, zakládající člen sboru, upravil písničku Vánoční po svém. Něco zkrátil, něco doplnil a to tak, aby se nám dobře zpívala. Na dotaz, zda nechceme nazpívat originální verzi, všichni jednohlasně odpověděli: “Ne, protože tohle jsme my.“ A název „Nám“ už zůstal.

Díky příznivému klimatu ve škole a velké podpoře vedení se sbor rozrostl z původních osmi členů na dnešních cca 80. Zpěvu se žáci věnují v současné době ve 3 odděleních, ve Skřiváncích (1. a 2. ročník), v Sedmihlásku (3. a 4. ročník) a v části My (5. – 9. ročník).

Základ repertoáru tvoří lidové písně, které považujeme za základ rozvíjení hudebnosti. Rádi zpíváme také písně z muzikálů a skladby současných autorů. Sbor pravidelně vystupuje na kulturních akcích pořádaných školou, účastní se kulturního života města a hudebních soutěží. Spolupracuje s dalšími pěveckými sbory a sdruženími. V minulých letech se podílel na projektech Comenius a Erasmus +, v rámci nichž vystoupil v Německu, Turecku, Řecku, Itálii a Portugalsku. Náplní sborové činnosti není jen zpívání. Sdílíme společná soustředění a zážitky z exkurzí. Zpěv vnímáme jako prostředek ke zlepšení života a zdraví.

Heslem sboru je: „Zpíváme rádi, s chutí a pro radost." Tuto radost se snažíme předávat dál.

V budoucnu bychom se rádi zapojili do dalších projektů a nadále prohlubovali vztah ke kultuře prostřednictvím vokálních a hudebních činností.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)