Koncert k nedožitým 90. narozeninám PhDr. Jaroslava Dostalíka

V sobotu 14. dubna se od 18 hodin uskuteční v Brně v sále SVČ Lužánky Galakoncert k poctě prof. Jaroslava Dostalíka. Akce se koná pod záštitou primátora města Brna Petra Vokřála a vystoupí na ní pětice pěveckých sborů, které jsou nějak s osobností tohoto velkého muzikanta spojeny. Koncert pořádá Pěvecký sbor Mladost.



Redakce, čtvrtek 12. dubna 2018
Magazín > Sborový život

Jaroslav Dostalík

Primavera

Vedle místních souborů Mladost, Primavera a Gloria Brunensis přijedou také sbory Chorus Puellaris z Černošic a Festivia Chorus z Velké Lhoty u Dačic. Kromě vystoupení sborů bude během večera promítnut i dokument o Jaroslavu Dostalíkovi a vzpomínat na něj budou též jeho žáci a spolupracovníci.

Pěvecký sbor Mladost

Pěvecký sbor Mladost založil v říjnu roku 1956 pan Jaroslav Dostalík jako sbor dětský. V šedesátých a sedmdesátých letech se pod jeho vedením sbor zařadil mezi špičková sborová tělesa nejen v tehdejším Československu, ale i v Evropě, a získával významná ocenění v mezinárodních soutěžích. Když sbor dosáhl své vrcholné formy, musel jej pan Dostalík v roce 1971 z politických důvodů opustit. Sbor pak postupně zanikl.

Na oslavách 40. výročí založení sboru v roce 1996 se sešli bývalí členové Mladosti a rozhodli se obnovit činnost sboru pod vedením původního dirigenta pana Dostalíka i s původním názvem Mladost.

Později, v roce 2002, předal pan Dostalík vedení sboru studentkám oboru dirigování JAMU v Brně. U dirigentské taktovky se postupně vystřídaly Jitka Čudlá, Katarína Duchoňová a Jarmila Benešová. Od listopadu 2014 vede sbor opět student JAMU pan Stanislav Smoček.

Jaroslav Dostalík (1928 - 2010)

V hudebním světě byl Jaroslav Dostalík skutečným pojmem, světového uznání dosáhl i přes všemožné překážky, které mu kladl komunistický režim. Dirigent, skladatel, hudební teoretik a pedagog vystudoval na Janáčkově akademii múzických umění dirigování sboru u profesora Veselky, později na Filozofické fakultě brněnské univerzity získal doktorát v oboru hudební vědy. V rozpětí více než padesáti let vyhrál několik skladatelských soutěží, jmenujme alespoň úspěch v soutěži pořádané u příležitosti Světové konference ISME (Mezinárodní společnosti pro hudební výchovu) v kanadském Edmontonu, kde získal prestižní ocenění za sborové zpracování Jánských písní z moravských Kopanic. V oblasti hudební pedagogiky byl známý jako autor učebních metod zaměřených na vokální intonaci a základy polyfonického zpěvu.

Jeho životní osudy by vydaly na knihu. V roce 1956 založil v Brně dětský pěvecký sbor Mladost, který během několika let vytáhl na světovou špičku, ale i přes mezinárodní úspěchy souboru byl v roce 1971 ze svého místa odvolán. Tehdejší totalitní režim jej vinil ze špatného působení na děti a mládež, jeho osudu přitížil i nebudovatelský repertoár – renesanční polyfonie v latině s duchovními texty. To ale platilo jen v Brně, některým soudruhům se nelíbil, protože sbor nezpíval dost pionýrských písniček, naproti tomu prováděl renesanční duchovní moteta a také dětskou mši Benjamina Brittena. Musel tedy za prací odejít na osm let do Prahy.

V Dobřichovicích u Prahy založil Jaroslav Dostalík kvalitní pěvecký sbor, jehož působnost zasahovala do Řevnic, Karlštejna, Radotína, Černošic, Všenor, Třebáně. Po Sametové revoluci se v roce 1992 vrátil do Brna a založil nový dětský sbor při Základní umělecké škole Jaroslava Kvapila pod názvem Dětské sborové studio, které později změnilo název na PRIMAVERA. Sbor PRIMAVERA se během krátké doby vyšvihl na přední postavení mezi dětskými pěveckými tělesy v České republice, ocenění získává i na mezinárodních soutěžích v Evropě a v zámoří.

Se svými přípravnými odděleními Čerešničky a Rosička sdružuje pěvecky nadané žáky základních a středních škol města Brna. Pod vedením dirigenta a zakladatele Jaroslava Dostalíka získala Primavera řadu ocenění na mezinárodních soutěžích a festivalech v Evropě i zámoří, což byl pro Primaveru ten nejlepší odrazový můstek k další činnosti. Po jeho odchodu se v čele sboru vystřídali sbormistři Natalia Zmrzlá-Chirilenco, Jarmila Jalůvková a Katarína Duchoňová. Od roku 2010 se sborem spolupracuje Martina Kirová jako dirigentka přípravného oddělení Čerešničky. Po dobu mateřské dovolené Kataríny Duchoňové působí také jako hlavní sbormistryně Primavery.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)