Třicet let činnosti smíšeného pěveckého sboru Gaudium Praha

Na podzim letošního roku oslaví třicet let své umělecké činnosti Smíšený pěvecký sbor Gaudium Praha. Sbor byl založen v roce 1988 sbormistry Ing. Vladislavem a Zdenou Součkovými. Jeho základem se staly zejména bývalé členky dětského pěveckého sboru Radost Praha.



Milan Špale, středa 25. dubna 2018
Magazín > Sborový život

Rybova Česká mše vánoční ve Strančicích v prosinci 2017, Gaudium Praha s Říčanským komorním orchestrem

Ota Vagner / Gaudium Praha

Jelikož je zpočátku doplnili nadšenci zpívání z řad jejich rodičů, pocházel z tohoto spojení i první název nového tělesa – Smíšený sbor rodičů a bývalých dětí. Ale už o rok později se název změnil na Gaudium, aby tak byla vyjádřena spojitost s lůnem, v němž sbor vznikl. Později k tomuto jménu přibylo i slovo Praha, hlavně proto, aby se sbor odlišil od mladšího jmenovce, sboru Gaudium Pragense, vedeného Lukášem Hurníkem.

Sbor začal pravidelně zkoušet i koncertovat a jeho řady se postupně rozšířily, nyní se počet členů pohybuje kolem padesáti. Oba zakladatelé, sbormistři Ing. Vladislav Souček a Zdena Součková vedou sbor dosud. Za uměleckou činnost a za své zásluhy byli oba oceněni „Cenou Bedřicha Smetany“, získali také „Cenu Františka Lýska“ a Medaili MŠMT 1. stupně. Za dlouholetou pedagogickou a uměleckou práci s dětskými sbory bylo oběma uděleno Čestné občanství Prahy 7.

Systematickou prací bylo postupně nastudováno přes 250 skladeb nejrůznějších žánrů od děl duchovních a klasické polyfonie z období renesance a baroka až po současné autory. V repertoáru GAUDIA jsou též standardní party klasické sborové tvorby, černošské spirituály, jakož i vícehlasé úpravy lidových písní. K uměleckému růstu sboru v prvních letech jeho činnosti podstatnou měrou přispěla spolupráce s hlasovou poradkyní prof. Věrou Grigovou. Po celých třicet let sbor vystupuje s klavíristkou Jitkou Nešverovou.

Jako sólisté se v průběhu let představila řada renomovaných umělců, například členové opery Národního divadla v Praze Jiřina Marková, Alfréd Hampel a Vojtěch Kocián, v poslední době sbor svěřuje sólové party mladým pěvcům Haně Blažíkové, Janu Morávkovi, Michalu Křístkovi a dalším. Několik společných projektů sbor realizoval s pěveckým sborem a orchestrem ČVUT.

Sbor reprezentuje svojí činností i Sokol, neboť členové sboru jsou většinou i členy T. J. Sokol Královské Vinohrady, a účastní se pravidelně nejen sokolských přehlídek, ale i řady dalších sokolských akcí, letos zaměřených především na konání XVI. Všesokolského sletu. Při této příležitosti se sbor chystá i na slavnostní koncert, který se uskuteční 2. července na Nové scéně Národního divadla v Praze. Od září 2009 do podzimu 2017 podporovala činnost sboru i 1. lékařská fakulta Karlovy Univerzity. 

V roce 1998 připravil sbor Gaudium vydání svého prvního profilového CD „Gaudium pro radost“. V roce 2008 vydal sbor druhé profilové CD „Proč bychom se netěšili“. Dále se podílel na profilovém CD skladatele Emila Hradeckého a připravil rovněž několik dalších, většinou živých nahrávek ze svých významných koncertů. Nahrál rovněž skladbu pro XV. Všesokolský slet.

Od roku 1998 sbor Gaudium připravuje některé rozsáhlejší projekty, většinou s dirigentem Markem Valáškem a hudebním tělesem Picola Orchestra, Prvním z nich byla Mše G-dur Franze Schuberta, v roce 2003 následovala Mše D dur „Lužanská“ Antonína Dvořáka. Tu sbor interpretoval mimo jiné u příležitosti stého výročí autorova úmrtí v katedrále sv. Víta a při Dvořákovském festivalu ve Zlonicích. V roce 2006 sbor nastudoval rozsáhlé dílo Magnificat J. S. Bacha, které provedl spolu s libereckým sborem Ještěd. K těmto rozsáhlejším projektům patří i Slavnostní mše Louise Vierna, a Korunovační mše Wolfganga Amadea Mozarta. K letošnímu 30. výročí svého založení sbor připravil Gloria Antonia Vivaldiho.

Smíšený pěvecký sbor Gaudium pravidelně koncertuje v Praze a na dalších místech ČR, do konce roku 2017 účinkoval na 324 koncertech. Sbor často vyjíždí na umělecké zájezdy do zahraničí (dosud jich uspořádal dvacet čtyři), přičemž vystupoval v Belgii, Francii, Itálii, Německu, Anglii, Norsku, Švédsku, Dánsku, Bulharsku, Rakousku a Polsku. Sbor se třikrát zúčastnil festivalu Pražské dny sborového zpěvu a pokaždé se umístil ve stříbrném pásmu. Na mezinárodním festivalu v polském Krakově v roce 2010 Gaudium Praha získalo vyznamenání Za udržování tradice sborového zpěvu.

V roce 2016 sbor převzal pořádání pražské části Mezinárodního festivalu Choros a v rámci této přehlídky účinkoval v polské Wroclavi při společném provedení Carmina Burana Carla Orffa pod taktovkou Marka Pijarowského. Toto dílo pak sbor Gaudium Praha zazpíval i na dalších koncertech, především v rámci Prague Choral festivalu v roce 2016 v Praze. Velkým vyznamenáním pro sbor byla již dvojnásobná účast na předávání cen ministra kultury Rytíř a Dáma české kultury v pražském Divadle na Vinohradech v rámci festivalu Mene tekel.

Jednou z nejdůležitějších stránek umělecké činnosti Smíšeného sboru Gaudium Praha je rovněž účast na dobročinných akcích, každoročně to bývá kolem pěti benefičních koncertů. Od roku 2011 sbor pravidelně účinkuje v Betlémské kapli na koncertě věnovaném Nadaci Jedličkova ústavu, každoročně také věnuje první koncert roku Tříkrálové sbírce. V posledních letech se rozvinula spolupráce i na dobročinných adventních koncertech pro kongregaci Milosrdných sester s. Karla Boromejského v Řepích. Sbor také podpořil svým loňským vystoupením Domácí hospic v Hořicích.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)