Oslavme 100 let republiky společně - sborovým zpěvem!

Výzva české sborové obci! České pěvectvo sehrálo významnou roli v emancipačních snahách českého národa v 19. a 20. století. Jako reprezentant českého kulturního života stálo spolu s dalšími tradičními spolky také při vzniku republiky v roce 1918. Nemalá část původních pěveckých spolků, spojených s historickými událostmi roku 1918, je dosud stále činná a jejich prostřednictvím je tradice české národní kultury uchovávána až do dnešních dnů.



Hlavní výbor UČPS, pondělí 19. března 2018
Magazín > Zprávičky

Oslavme 100 let republiky společně

Redakce / UČPS

Unie českých pěveckých sborů, nástupkyně historické Ústřední jednoty zpěváckých spolků českoslovanských, se rozhodla uspořádat k oslavě tohoto významného výročí řadu vzpomínkových akcí, jejichž mottem je heslo pražského Hlaholu „Zpěvem k srdci – srdcem k vlasti“. Kromě hudebních vystoupení proběhne v rámci oslav i řada doplňujících aktivit, přednášek, ateliérů, workshopů pro mládež. Bude též připraven sborník s informacemi i notovým materiálem. Jsme přesvědčeni, že letošní oslavy jsou mimořádnou příležitostí pro zviditelnění našeho sborového zpěvu, a proto by měly mít opravdu celonárodní ráz.

Vyzýváme tedy české pěvecké sbory, aby se k hudebním oslavám 100 let republiky aktivně připojily! Můžete tak učinit hned několika způsoby, dle zájmu i konkrétních možností Vašeho sboru:

  1. Zařazením skladby s odpovídajícím tématem do své dramaturgie.

  2. Uspořádáním slavnostního koncertu k poctě republiky v místě působení sboru.

  3. Iniciováním společného koncertu více sborů s provedením náročnějšího díla spojenými silami. (Kromě zajištění centrální propagace a případné pomoci s dramaturgií lze požádat o podporu oblastní výbory UČPS).

  4. Účastí v celostátních akcích Unie (velké podzimní koncerty ve vybraných městech - podrobnosti a podmínky účasti najdete na našem sborovém portálu: www.ceske-sbory.cz již brzy).

Rozhodli jste se jakýmkoli způsobem zapojit do sborových oslav 100 let republiky? Dejte nám o tom vědět! O Vaší akci informujeme prostřednictvím webového portálu či časopisu ostatní zpěváky i posluchače. Kontaktujte nás na adrese redakce@ucps.cz

Těšíme se na spolupráci a společné hudební zážitky!

Druhý díl se seznamem doporučených skladeb naleznete zde.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)