Setkání živelných muzikantů v libereckém hospicu

Tak by se dalo pojmenovat „náhodné“ setkání dětského sboru Iuventus, gaude! (ZUŠ Jablonec n. N.) s předním houslistou české umělecké scény Jaroslavem Svěceným v neděli 10. září na nádvoří libereckého hospice. Padly si do oka dva umělecké živly a přitom společné vystoupení neměly původně vůbec v plánu.



Tomáš Pospíšil, středa 13. září 2017
Magazín > Sborový život

Jaroslav Svěcený a Iuventus, gaude!

archiv sboru / Iuventus, gaude!

A to se Iuventus, gaude! ve svém curriculum vitae chlubí, jak již od svého založení pořádá pravidelné podzimní koncerty s charizmatickými osobnostmi, které pomáhají panu sbormistrovi inspirovat jeho děti k bohatšímu hudebnímu projevu. Koncerty jsou příležitostí sezpívat těleso v úvodu nové sezóny s nováčky jednodušším repertoárem, na který umělci zpravidla reagují improvizací. Tak si jablonecké publikum uchovává vzpomínky na nevšední setkání sboru s Jiřím Stivínem, Štěpánem Rakem, Jurou Pavlicou, Alexanderem Shonertem a nebo s varhaníkem Přemyslem Kšicou. A právě, když si děti řekly „Dost!” každoročním propadům zvukové úrovně tělesa a rozhodly se jinak milované nováčky zařazovat do koncertů dle získaných zkušeností až během sezóny, obrátila se na sbor nadace jablonecké Preciosy s prosbou o umělecké doplnění benefice Jaroslava Svěceného, kterou každoročně věnuje hospicové péči v Liberci.

Iuventus plnil úlohu „předkapely“. V úvodních patnácti minutách předvedl ukázky z oblíbené duchovní a lidové muziky a svůj blok zakončil zcela novým spirituálem <#i#*Elijah Rock<#> z pera oblíbeného amerického skladatele Mosese Hogana. Čerstvou skladbu pan sbormistr šalamounsky věnoval organizátorovi a chlebodárci akce, který do své podpory zahrnuje i sbor, jako poděkování za podporu dětských snů zúčastnit se již po čtvrté největší soutěže světa, a to olympijských her sborového zpěvu v létě 2018 v Jihoafrické republice.

Závěr účinkování sboru patřil setkání s panem Svěceným. Náladu židovského přání pokoje dílu hospicové péče a společného muzicírování nejlépe zachycuje přiložené video. Přirozenost a spontaneita prorocky předznamenaly příští setkání, jež si oba interpreti po koncertě slíbili.

Vystoupením sboru však zážitky pro všechny teprve začínaly. Tělem i duší živelný muzikant Svěcený předvedl za doprovodu akordeonisty Ladislava Horáka muzikantsky strhující provedení jihoamerických skladeb v duchu tanga a všichni přítomní cítili, jak veliké a důležité věci se denně odehrávají za zdmi důstojného stáří, když je lidsky i umělecky přišli podpořit tak velcí lidé.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)