Děti ze sborů v Jablonci znovu rozdávaly v radost

V sobotu 17. 6. se opět po roce konal velký výroční koncert dětského pěveckého sboru jablonecké ZUŠ Iuventus, gaude! a jeho přípravných sborových oddělení. A znovu byli na koncert pozváni hosté, kterými se tentokrát stali DPS Cantando ze Skutče, o něž se celý víkend i s bohatým programem staraly děti a rodiče z přípravného sboru Amici, gaudete!



Kateřina Nora Nováková, pátek 11. srpna 2017
Magazín > Sborový život

Závěr koncertu Iuventus, gaude! a jeho sborových oddělení se všemi účinkujícími

archív sboru / Iuventus, gaude!

Koncert na pódiu Eurocentra zahájily svými novými i již zavedenými latinskými, francouzskými a anglickými písněmi a spirituály děti z koncertního sboru Iuventus, gaude! pod taktovkou hlavního sbormistra Tomáše Pospíšila a s klavírním doprovodem Jany Liškové Kvochové. Po jejich briskním projevu vystoupilo nejmladší přípravné oddělení Pueri, gaudete!, které třemi mile podanými skladbami provedla Blanka Šubrtová. Diváci nejvíce ocenili scénicky podanou píseň Až na Sněžku s partou ježků.

Po nich vystupoval s vážnější tváří komorní sbor, jehož zpěvačky tvoří současné i bývalé členky koncertního sboru. Toto bylo jejich první vystoupení na společném sborovém koncertě jablonecké ZUŠ a zpěvačky na něj o přestávce ještě navázaly s mnoha dalšími písněmi, které posluchače velmi potěšily.

Poté se na pódium dostal nejstarší přípravný sbor Amici, gaudete!, který pod vedením Tomáše Pospíšila předvedl tři cizojazyčné písně se dvěma sólovými vstupy. Po přestávce na pódium napochodovali kluci z chlapeckého sboru, kteří se představili s T. Pospíšilem jak českými lidovými, tak i současnými písněmi s doprovodem houslí a trubky.

Po jejich vystoupení se ve své premiéře ukázala nová mladá sbormistryně Anežka Grátová se sborem Liberi, gaudete!, kdy se děvčata blýskla dvěma lidovými písněmi a jednou dětskou populární písní. Na radostném projevu zpívajících dětí bylo znát, že jim vedení mladé učitelky svědčí a zpěv berou s nadšením, které je nejen vidět, ale i slyšet.

Poslední část koncertu byla rezervována pro hostující sbor ze Skutče, který se pod vedením zkušeného sbormistra pana Zdeňka Kudrnky sešel sice v komornějším počtu, ale i přesto zvládl podání všech skladeb s bravurou. Do repertoáru si pro diváky vybrali jak skladby české tak i zahraniční a mnohé z nich dokázali ozvláštnit novým nábojem a místy i velmi vtipnými novými slovy tak, že se jejich vystoupení divákům v sále velmi líbilo.

Závěrečný koncert byl opět vynikající tečkou za celoroční prací všech sborových dětí jablonecké ZUŠ, které předvedly, že se toto úsilí opravdu vyplatilo. K podpoře koncertu svým dílem přispělo jak Statutární město Jablonec, tak i Liberecký kraj. Dárečky pro naše hosty pak poskytla společnost Kitl s.r.o. Nemůžeme ale opomenout také mnoho sponzorů, z nichž někteří již patří k tradičním podporovatelům dětí z pěveckých sborů, kterým patří ještě jednou velké poděkování.

Článek je převzat ze sborového blogu Iuventus, gaude!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)