Moraviachor vyzpíval první místo na soutěži v Prijedoru

Moraviachor se stal laureátem soutěže Zlatna vila v Prijedoru v Bosně a Hercegovině. Navázal tak na nedávné úspěchy dalších českých sborů - v roce 2016 se stal vítězem soutěže Chorus Ostrava, v roce 2015 získala Cantica laetitia Zlín cenu publika.



Jan Nowak, pátek 23. června 2017
Magazín > Sborový život

Moraviachor v Prijedoru 2017 - akustická zkouška

Jan Nowak / Moraviachor

Soutěž se koná každoročně v nevelkém prijedorském divadle. Účastní se jí především sbory z jihovýchodu Evropy. Letos bylo soutěžících devět, kromě Moraviachoru přijely soubory ze Srbska, Bosny a Hercegoviny, Chorvatska, Slovinska, Makedonie a Maďarska. Jediný sbor byl mužský, ostatní smíšené. Tříčlenné porotě předsedal makedonský skladatel a sbormistr Zapro Zaprov. Přestože byl na soutěžním pódiu nachystán klavír, zpívají sbory a capella. Repertoár musí obsahovat skladbu ze 16. nebo 17. století, skladbu z 20. století, skladbu srbského autora a skladbu autora ze země soutěžícího sboru. Hlavními dny letošního ročníku soutěže byly pátek 12. a sobota 13. května 2017.

Zlatna vila je soutěží z našeho pohledu v některých aspektech poměrně neobvyklou. Soutěžní klání je rozděleno do dvou večerů (aniž by se jednalo o oddělené kategorie), které v prijedorském divadle začínají až v pozdních 19:30. Návštěvnost posluchačů je ale díky tomu dost vysoká a jedná se proto o skutečné soutěžní koncerty. Členové sborů však nemají příliš šanci si své soupeře vyslechnout, protože by se do sálu nevměstnali. Další výraznou neobvyklostí je hodnocení. Výkony sborů nejsou veřejně bodovány ani rozdělovány do pásem a až do loňského roku se vyhlašovaly pouze dvě hlavní ceny, a to vítěz soutěže a cena publika. Neoceněné sbory tak odcházejí trochu "s prázdnou", nemohou se s ostatními nijak srovnat. V roce 2017 došlo alespoň k rozšíření cen a kromě dvou již uvedených hlavních cen se vyhlásilo i druhé a třetí místo. Cena publika není na této soutěži jen symbolická a je honorována sympatickou finanční odměnou. Udělují se i menší ceny typu ceny za dirigentský výkon, nejlepší interpretaci soudobé skladby apod.

Poslech sborů převážně z bývalé Jugoslávie odhalí rozdílnost současnosti tamního a našeho sborového zpěvu. Soutěžní repertoár pochopitelně čítal více "východních autorů", méně zněl soudobý repertoár západní či severoevropský, který se objevuje častěji i u nás. Zúčastněné sbory zjevně nemají zkušenosti se zpěvem staré evropské hudby, kterou do repertoárů běžně zařazují naše amatérské dospělé i dětské sbory. Už po krátkém poslechu renesančních kusů bylo zřejmé, že většina soutěžních sborů starou hudbu nejspíše vůbec nezpívá. Tato slabina byla ještě zvýrazněna, když vzápětí zazněl interpretačně přesvědčivý hluboce duchovní nebo spontánně živelný kus balkánské hudby, které jsou sborům vlastní jak soustavnou zkušeností, tak kulturně a lidsky.

Moraviachor vedený sbormistrem Josefem Surovíkem připravil na soutěž repertoár: Heinrich Schütz - Die Himmel erzählen die Ehre Gottes; Stevan Mokranjac - Tebe pojem; Tereza Surovíková - Hodie Christus natus est; Eric Whitacre - Lux aurumque; Zdeněk Lukáš - Oj, oj, oj. Většina skladeb je součástí repertoáru sboru delší dobu, k některým se sbor po přestávce vrátil. Repertoár byl tedy dobře "uleželý". Moraviachor soutěžil jako zcela poslední v sobotu pozdě večer. Přesto se sboru zpívalo poměrně dobře a ani prostor sálu, který se na první pohled jeví jako nevhodný pro sborový zpěv, nijak zvláště zpěvákům výkon nekomplikoval. Větší části šestihlasé Schützovy skladby zpíval ansámbl, v Lukášově Oj, oj, oj využil sbor i přes nevelký prostor pódia jednoduchou pohybovou choreografii.

Zda bylo vítězství sboru podle poroty jednoznačné či těsné, se nedozvíme. Druhé místo a také cenu publika obdržel sbor Jedinstvo z Banja Luky (Republika srbská), třetí místo pak Cantemus Kamnik ze Slovinska, který se v roce 2016 úspěšně zúčastnil soutěže Svátků písní Olomouc (získal zlaté pásmo ve dvou kategoriích a postoupil do soutěže o absolutního vítěze). Bylo uděleno i šest vedlejších cen, které obdržely pouze sbory bez cen hlavních.

Vítězství na soutěži Zlatna vila je pro Moraviachor, který vznikl v roce 2012 a schází se jen několikrát ročně na víkendová soustředění, zřejmě největším soutěžním úspěchem v historii. Sbor získal sice již zlatá pásma v roce 2014 na Slovakia cantat v Bratislavě a Mezinárodním festivalu adventní a vánoční hudby s cenou Petra Ebena v Praze, v roce 2015 na Praga cantat a v roce 2016 na Gaude Cantem v polské Bielsko-Białe, vítězem mezinárodního klání je však poprvé.

Více o výsledcích soutěže naleznete na webu www.prijedordanas.com. Navštivte webové stránky sboru Moraviachor na adrese moraviachor.webnode.cz/.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)