Na koncert Jarní zpívání si Iuventus, gaude! pozval milé hosty

Tradiční jarní zpívání dětských hlasů od nejmladších školáků až po nejzkušenější koncertní sbor se odehrálo v sále jabloneckého Eurocentra v pátek 7. dubna 2017. Koncert byl komponován jak pro hlavní sbor Iuventus, gaude! a jeho přípravná oddělení, tak i pro jejich hosty ze ZUŠ v Turnově a Mnichově Hradišti.



Kateřina Nora Nováková, neděle 30. dubna 2017
Magazín > Sborový život

Liberi, gaudete! (přípravné oddělení Iuventus, gaude!) a Tomáš Pospíšil

archiv sboru / Iuventus, gaude!

Koncert zahájily společným zpěvem se zapojením publika dívky z Liberi, gaudete! veselou a vzhledem k setrvalému venkovnímu dešti velmi trefnou písničkou Prší, prší, jen se leje. Tato píseň byla energicky dirigována vedoucím sbormistrem Tomášem Pospíšilem, který také provázel celým večerem. Milým překvapením bylo veřejné předání vedení tohoto dívčího přípravného sboru bývalé zpěvačce z IG! Anežce Grátové, která studuje obor hudební výchova a sbormistrovství na Univerzitě Karlově v Praze. Z pěkného provedení dalších dvou písní bylo vidět, že se dívkám ve zpěvu pod její taktovkou skvěle daří.

Na písně dívčího oddělení navázaly děti z nejstaršího přípravného sboru Amici, gaudete!, které předvedly pod vedením Tomáše Pospíšila tři písně různého repertoáru. S největším posluchačským úspěchem se setkala židovská píseň Hevenu Shalom. Po nich se s roztomilostí dětského zpěvu lidových písní proložených jarními říkadly předvedly pod taktovkou Blanky Šubrtové nejmladší děti z přípravného sboru Pueri, gaudete! Dále se ještě představil chlapecký sbor, který sklidil potlesk publika nejen za zpěv, ale jistě i za svérázné gestické předvedení tří písní.

Před přestávkou se svým vytříbeným hlasovým fondem představil nejstarší koncertní sbor. První skladba byla lidová od E. Hradeckého a druhá latinská z cyklu Katonova mudrosloví od Petra Ebena. Třetí anglicky zpívaný zhudebněný recept na mexický pokrm Chilli con carne diváky dokonale rozproudil a naladil na toto jídlo připravené Restaurací Pod Rampou, podávané během přestávky k ochutnávce.

Po kulinářském zážitku mohli diváci v druhé polovině koncertu konzumovat zpěv hostujících sborů. Prvním z nich byl zkušený DPS Zvonky ze ZUŠ v Mnichově Hradišti, založený již v roce 1987. Taktovka byla v ruce jeho zakladatele Ladislava Hejla, který s dětmi předvedl osm písní. Repertoár byl vybrán opravdu pestře: od lidovek přes písně Voskovce a Wericha, africkou a židovskou lidovou píseň až po anglicky znělý swing. Zvonky získaly za své provedení písní od diváků velký potlesk.

Po nich na pódium nastoupily děti z pěveckého sboru Carmina, založeného roku 1992 při ZUŠ v Turnově. Tentokrát se po své předchůdkyni Ladislavě Grundové taktovky ujal Martin Hybler, který pro sbor provedl mnohé úpravy tradičních lidových písní. Tyto byly také podány s několika sóly. Děti ale velmi dobře zvládly také populárně laděné písně.

Vystoupení obou hostujících sborů bylo jak pro diváky, tak i pro jablonecké zpěváky zajímavým srovnáním různého repertoáru a trochu jiného přístupu ke sborovému zpěvu. A co na to sborové děti!? "Všichni jsme si tento koncert výjimečně užili a těšíme se, až se znovu potkáme s našimi hosty."

IG! si pak s hostujícími sbory zazpíval píseň T. Hache Pátá. Na závěr se na pódium vtěsnaly všechny vystupující děti večera a společně si dokonce v dvojhlasu i s rodiči zazpívaly pět českých lidových písní, což všechny naladilo na krásný závěr celého večera.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)