Letos si připomínáme sté výročí narození Josefa Pazderky

12. června 1916, tedy před sto lety, se narodil Josef Pazderka, výrazná osobnost českého sborového zpěvu minulého století. Jeho životní dráhu lemuje řada dětských sborů i sborů dospělých. Proslulým se stal jako sbormistr a umělecký vedoucí libereckého pěveckého sboru Ještěd. Po třicet roků vytvářel jeho reprodukční styl a vtiskl mu osobitou interpretační tvář. Z běžného amatérského sboru se stalo hudební těleso náležející mezi naše přední pěvecké sbory.



Vladimír Černý, čtvrtek 28. července 2016
Magazín > Historie

Josef Pazderka

archiv / Pěvecký sbor Ještěd

S Ještědem Pazderka vítězil v domácích i zahraničních soutěžích, úspěšně reprezentoval náš sborový zpěv na koncertech v několika metropolích a dalších městech Evropy. Za připomenutí stojí zejména vítězství na mezinárodních festivalech v Llangollenu ve Velké Británii, ve francouzském Gisors a v italské Gorizii, kde byla Pazderkovi udělena Sbormistrovská cena festivalu.

Hlavním zdrojem tehdejších úspěchů pěveckého sboru Ještěd bylo Pazderkovo umění. Oceňovali je i naši hudební skladatelé, z nichž mnozí svěřovali Pazderkovi první provedení svých děl. Jeho velký obdivovatel Ilja Hurník k tomu poznamenal: „Kdykoliv Pazderka předstupuje před svůj sbor, vím, že se dočkám dvojího. Jednak pocitu bezpečí, že pod jeho robustníma rukama se nemůže nic zlého stát, protože dovedly sbor k jistotě nenáhlou, klidnou prací bez nervozity a křiku, jednak, že zažiji ono tvůrčí napětí někdy až neposedné, jež vtiskne i padesáté repríze novost a překvapivost premiéry. Našinec skladatel přistupuje k Ještědu s jistotou, že se dočká provedení autentického, a to je to nejlepší, co ho může potkat.“

Už 37 roků postrádá český sborový zpěv Josefa Pazderku. Vzpomínají na něj dosud žijící zpěváci jeho sborů, účastníci mnoha festivalů a soutěží, pěveckých soustředění a seminářů, kteří ho poznali jako člena poroty, přednášejícího, poradce nebo organizátora. Nemohou zapomenout ti, kteří od něj přejímali sbormistrovské znalosti a zkušenosti a stali se nadšenými dirigenty svých sborů.

Josef Pazderka, při příležitosti stého výročí narození, zasluhuje naši vzpomínku a projev vděčnosti za neocenitelnou práci, kterou vykonal pro rozvoj českého sborového zpěvu.

Životopis

Josef Pazderka se narodil 12. června 1916 v Nové Pace. Již během své první praxe na pozici výpomocného učitele na měšťanské škole v Lázních Bělohrad se pokoušel o založení mužského pěveckého sboru. Mezi první sbormistrovské zkušenosti patří jeho angažmá ve sboru Dvořák (Vysoké Veselí) a v dívčím sboru OŠŽP (Liberec). V roce 1947 pak Josef Pazderka složil státní zkoušku ze sborového zpěvu a rok na to se již stal sbormistrem a uměleckým vedoucím slavného libereckého sboru Ještěd, který vedl až do své smrti. Kromě sbormistrovské činnosti úspěšně pokračoval i ve své pedagogické kariéře. V roce 1960 se stal vedoucím katedry estetické výchovy na pedagogickém institutu v Liberci, kde byl o rok později jmenován docentem. V roce 1965 složil docenturu také na pedagogické fakultě v Ústí nad Labem. Za zmínku stojí rovněž Pazderkovi skladatelské pokusy, do kterých počítáme tři desítky sborových skladeb a také jednu nedokončenou operu. Za svoji práci obdržel Josef Pazderka řadu ocenění, roku 1978 mu pak bylo uděleno státní vyznamenání Za vynikající práci. Následujícího roku dne 18. června 1979 zemřel.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)