Letní škola duchovní hudby zve zpěváky, sbormistry i varhaníky

Letní škola duchovní hudby Convivum je místem setkání aktivních hudebníků, kteří chtějí rozvíjet své poznání v oblasti duchovní hudby. Letošní XIII. ročník se uskuteční v Klášteře premonstrátů v Želivi ve dnech od 20. do 28. srpna 2016. K účasti jsou zváni jak zpěváci a sbormistři, tak hráči na královský nástroj - varhany.



Ondřej Šmíd, sobota 25. června 2016
Magazín > Zprávičky

Convivium 2012 – L. Vierne, Messe solennelle, Spišská Kapitula

Jiří Rohel / Convivium

Convivium probíhá tradičně v klidném inspirativním a autentickém prostředí želivského premonstrátského kláštera, místa s neobyčejně bohatou hudební tradicí. Letos nás přivítá restaurovaný kostel J. Santiniho a rekonstrukce se dočkaly zejména oboje varhany. Poprvé se můžeme těšit na nové velké varhany v hlavní lodi, které byly dlouhá léta nefunkční.

Convivium je určeno chrámovým hudebníkům, kteří mohou poznávat nový repertoár, navazovat nové umělecké spolupráce, konzultovat a vyměňovat si zkušenosti. Účast špičkových lektorů, muzikologů a uznávaných umělců nabízí také profesionálním zpěvákům, varhaníkům a sbormistrům možnost čerpat zkušenosti z historicky poučené interpretace a způsobu práce.

Navážeme na dobré tradice předchozích ročníků; můžeme se těšit na gospely s autentickým Terry Francoisem i na seminář pravoslavné hudby s atraktivní dirigentkou Žannou Gončarenko. Připravili jsme ale i mnoho nového. Adam Viktora, umělecký vedoucí souboru Ensemble Inégal, bude studovat díla Arvo Pärta, Zdeňka Lukáše a Jana Dismase Zelenky. Lukáš Vendl se vedle varhanní třídy představí jako odborník v oblasti protestantské duchovní hudby při studiu skladeb Johanna Scheina, který letos slaví výročí 430 let od narození. Třída gregoriánského chorálu pod vedením Marka Kleina bude mimo jiné studovat změny nové restituce melodií v edici Graduale Novum a zejména techniky falsobordonů.

Významná výročí českých autorů si připomeneme v seminářích Roberta Huga, uměleckého šéfa souboru Capella Regia a vedoucího oboru staré hudby na FF Masarykovy univerzity, zaměřených na méně známé žalmy Ferdinanda Carpara Fischera, který by letos oslavil 360 let od narození a 270 let od úmrtí. Společným provedením Missa quadragesimalis F-dur na závěr kurzů při nedělní bohoslužbě připomeneme výročí 300 let od narození Josefa Ferdinanda Norberta Segera. pěvákům se poprvé bude věnovat dlouholetý hlasový poradce Státní opery Praha a učitel Pražské konzervatoře Jiří Kotouč.

Více informací a přihlášku na letní školu naleznete na webových stránkách projektu www.convivium.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)