Sbor Besharmonie zahájil sbírku na natočení světově prvního CD mše Missa Rotna

Myslíte si, že mše nemůže být zábavná a že by si ji nikdo jen tak k poslechu nepustil? Studentský pěvecký sbor Besharmonie se rozhodl tuto obecnou představu nabořit: spolu se spřízněnou rockovou kapelou se pustili do vůbec první profesionální nahrávky mše Missa Rotna od dánského skladatele Benta Pedera Holbecha.



Martin Štěpař, středa 23. března 2016
Magazín > Sborový život

Besharmonie v Modleticích, kde sbor nahrával CD Missa Rotna

Besharmonie / archiv sboru

Část nákladů si sboristé zaplatí sami, ale protože náklady na přípravu a výrobu CD jsou značné, obrací se na všechny příznivce sborového zpěvu a milovníky netradiční duchovní hudby s žádostí o pomoc s financováním prostřednictvím crowdfundingové platformy HitHit.

Sbormistr Libor Sládek říká: „Jde o netradiční mši, která obsahuje živé, místy až veselé pasáže. To vše podtrhuje kapela vyvažující oba póly jazzrocku: jazzové prvky v klidnějších místech a pořádný ‚nářez‘ v těch rockovějších.“

Sbor samotný má s podobnými díly zkušenost – již několik let pravidelně předvádí rockové oratorium Eversmiling Liberty, každoročně se podílí na provedení slavné České mše vánoční od Jana Jakuba Ryby na pražské Kampě a měl tu čest zpívat s orchestrem při živém promítání filmu Gladiátor v Mnichově.

Kampaň odstartovala ve čtvrtek 17. března a poběží měsíc. Cílem je vybrat alespoň 65 000 Kč, aby sbor pokryl větší část nákladů na natočení CD. Pro každého přispěvatele si sboristé připravili rozličné odměny, namátkou třeba ukolébavku s věnováním nebo soukromou večeři s jejich sbormistrem Liborem Sládkem. Podrobnosti o kampani i další zajímavosti najdete na stránce www.hithit.cz/besharmonie.

O sboru Besharmonie

Smíšený pěvecký sbor Besharmonie působí při Gymnáziu Nad Kavalírkou v Praze. Libor Sládek jej založil v roce 2000 a již šestnáctým rokem probouzí ve sboristech elán, rozvíjí jejich hudební nadání a plní skrze ně koncertní sály libým zvukem. Mladí zpěváci často vystupují po boku nejrůznějších hudebních těles a to nejen českých, ale také zahraničních. Dobře se umisťují i ve sborových soutěžích, díky čemuž si domů přivezli nejedno zlaté pásmo.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)