Liberecký pěvecký sbor ROSEX uvádí již tradiční vánoční koncert

Posluchači se mohou těšit na hudební dílo Missa Brevis, které jim není neznámé, neboť zaznělo na vánočních koncertech již v minulosti. Jde o krásnou slavnostní mši Jiřího Pavlici, významného moravského hudebníka, který stojí dlouhá léta v čele souboru Hradišťan.



Jitka Havlová, úterý 15. prosince 2015
Magazín > Sborový život

ROSEX v Augsburgu

Jiří Jiroutek / ROSEX

Skladba vznikla v roce 1997 a je určena pro sóla, smíšený sbor a komorní orchestr. Zajímavé je střídání latinského a českého textu, což usnadňuje porozumění a umocňuje celkový zážitek z poslechu. „Jsem ráda, že opět uvádíme dílo Jiřího Pavlici. Jeho skladby v sobě nesou poselství a zanechávají v posluchači hluboký dojem. Missu Brevis jsme uvedli již několikrát a dokonce jsme ji zaznamenali na našem vánočním CD. Je to nádherná mše, ve které se spojuje folklor s vážnou hudbou, její tóny navozují klid, pohodu a vybízejí k pokoře a rozjímání,“ sděluje sbormistryně Alena Sobotková. Na koncertě zazní také známé vánoční melodie z oblasti vážné i moderní hudby, pocházející z dílny zahraničních i domácích autorů a nebudou chybět ani tradiční vánoční koledy.

Rosex již dlouhá léta spolupracuje s orchestrem Dalibora Tuže, který se i tentokrát postará o hudební doprovod. Stálým hostem vánočních koncertů je rovněž vynikající sopranistka Věra Poláchová, sólistka Státní opery Praha a Divadla F. X. Šaldy v Liberci. Letos se libereckému publiku představí barytonista Tomáš Křovina, člen sboru Národního divadla v Praze. Na přípravě koncertu a prezentaci skladeb se podílí rovněž dětský sbor CAROLA ze ZŠ a ZUŠ Jabloňová v Liberci a zpěváci z různých libereckých sborů.

Koncert se uskuteční v neděli 20. 12. 2015 od 19.00 hodin v kostele sv. Antonína Paduánského v libereckých Ruprechticích. Vstupenky se prodávají před začátkem koncertu přímo v kostele.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)