Hrabětice v Jizerských horách oslavily 10 let s Iuventus, gaude!

První část oslav sborových narozenin je za námi. V pátek slavil dětský sbor jablonecké Základní umělecké školy s kamarádskými sbory na místě, kde před deseti lety probíhala první zkouška nového sboru cestou na kristiánovskou Sklářskou pouť v Jizerských horách.



Tomáš Pospíšil, středa 16. září 2015
Magazín > Sborový život

Iuventus, gaude!, Iuventus Cantans a Puellae Cantantes

Romana Císařová / Iuventus, gaude!

Puellae Cantantes z Litoměřic, Pardubický dětský sbor a Jizerka Semily byli už na místě, jen oslavenci si dali na čas. Po půlhodině zpoždění je na připravené louce za hrabětickou zvoničkou přivítal potlesk. Fandové dětského sboru se nezlobili, sbor zastihla nehoda autobusu. Na vzdory zpoždění a zimě, která se zapadajícím sluncem pomalu přicházela z Jizerských hor byla ale nálada dobrá. Jako na happeningu. Nechyběla legrace, o kterou se postaral věrný a vtipný David Jelínek, nechybělo dojetí, když bývalí členové zazpívali "Maryšku", nechybělo nadšení, když nováčci připomněli první folkovou píseň Ave Maria, nechybělo vzpomínání, když ředitel Vítek Rakušan předal zakládající listinu, kterou tehdy před deseti lety četl na louce a zazpíval si se sborem původní sborový spirituál. A nechybělo kamarádství, když nám pozvané sbory upřímně blahopřály a báječně zazpívaly.

Horský nádech oslav umocnila i sobotní "retro pouť" na Sklářskou pouť na Kristiánově. Když jsem ráno na hrabětické louce s Puelkama, "Kabelkama" (jak sbormistr Zdeněk Kudrnka říká svým pardubickým holkám) a Iuvenťákama nacvičoval, jako před deseti lety, kánon Magnificat, zmocňovalo se mě dojetí. Už jsem starý pamětník.

Po čtyřech rychlých kilometrech, kdy nás honil nejen čas blížící se mše, ale k mému překvapení i polabský kolega Zdeněk, jsme na místě bývalého panského domu zpěvem doprovodili bohoslužbu pod širým nebem. Mše k narozeninám Panny Marie byla sloužena i na úmysl narozenin Iuventus, gaude!. V části před evangeliem překrásným zpěvem přispěly i Puellky Romana Pallase. Součástí výletu byl i společný koncert všech sborů na kristiánovské louce.

Závěrečné společné zpívání jen umocnilo můj celkový dojem z celého víkendu: Někdo si z něho odnesl nachlazení, protože se do hor lépe neoblékl. Někdo byl unavený z náročných příprav. Někdo byl uchozený z výletu, který se protáhl procházkou podél Kamenice až do Josefova Dolu. Iuventus, gaude! si odnesl opravdové přátelství tří sborů, které neváhaly s pozváním, přivezly nejen krásné a vtipné dárky, ale i své nadšení, které neporazila ani páteční zima, ani sobotní kilometry v nohách. Ve vás, kamarádi, jsme dostali ten nejhezčí dárek k narozeninám. Tak moc děkujeme a ať se vám kamarádství vrací!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)