Europa Cantat letos zavítal do maďarského Pécs

V letošním roce se ve dnech 24. 7.–2.8. uskutečnil již 19. ročník největšího nesoutěžního sborového festivalu pořádaného European Choral Association – Europa Cantat (ECA – EC). Pozvání k účasti s radostí přijali i zástupci Unie českých pěveckých sborů.



Jakub Kratochvíl, neděle 23. srpna 2015
Magazín > Zahraničí

Europa Cantat Pécs 2015

Enikő Várai / web Europa Cantat Pécs

Do festivalového města se na dobu jednoho týdne pravidelně sjíždí několik tisíc zpěváků z desítek sborů z celé Evropy. Cílem festivalu, který se koná jednou za tři roky (první ročník proběhl r. 1963 v Pasově), je nabídnout zpěvákům platformu pro vzájemné setkávání, vzdělávání v rámci ateliérů, možnost společného zpěvu na velkolepých koncertech a získání kulturního povědomí o pořadatelské zemi a její sborové tradici.

Letošní ročník konaný v maďarském městě Pécs se mohl pyšnit vynikajícím PR se sloganem „Hung(a)ry for Singing“ (slovní hříčka: hungry vs. Hungary; angl. hladový vs. Maďarsko, pozn. autora) a tedy prezentací založenou na konzumaci hudby.

Vyslaná delegace měla možnost zúčastnit se grandiózního zahajovacího open air koncertu, který návštěvníka mohl omráčit ve sborovém světě neobvykle efektní produkcí, která nabídla velké ozvučené pódium, orchestr, velkoplošnou obrazovku a létající drony. Prováděný program přitom kladl důraz na maďarskou kulturní tradici. Zlatým hřebem večera pak bylo velkoplošné promítání historie festivalů Europa Cantat na zdi pécské katedrály.

Další informace naleznete na oficiálních stránkách festivalu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)